Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Psychiatrie / foto: Alessio Catelli / Shutterstock.com

Sanatorium v Kentucky, kde bloudí duše mrtvých

Sanatoria a psychiatrické léčebny jsou místa, kde se ukrývalo plno bolesti, smutku a snad i touhy po svobodě.

Nemocní však svobodu získat nemohli. Trpěli mezi zdmi a čekali na vysvobození v podobě smrti. V sanatoriu Waverly Hills se však nejspíš mnoho z nich vysvobození nedočkalo, ani když opustili tento svět.

Nemocnice duchů
Nemocnice duchů – Zdroj: Shutterstock.com

Tam, kde bloudí duše mrtvých

Sanatorium Waverly Hills fungovalo v první polovině 20. let jako ústav pro nemocné tuberkulózou. Původně bylo určeno pro 40, maximálně 50 nemocných, ale brzy se začalo rozrůstat. Tuberkulóza byla tehdy velmi obávaná a rozšířená nemoc, o které nikdo dlouho nevěděl, jak ji vyléčit. Jediným řešením bylo „odklidit“ nemocné z dosahu zdravých a shromáždit je na jednom místě. Díky tomu se sanatoria – a Waverly Hills nebylo výjimkou, stala jakýmsi vězením pro ty, kteří chtěli žít, a místo toho jen přežívali a čekali, až si pro ně přijde smrt.

Waverly Hills fungovalo až do roku 1961, kdy bylo uzavřeno. Tehdy už se rozkládalo na ploše 17.000 km čtverečních. Uvádí se, že během jeho existence se zde léčilo a zemřelo kolem 63.000 lidí. Není divu, že mnozí z nich zde zůstali uvězněni i po smrti.

Opuštěná léčebna
Opuštěná léčebna – Zdroj: Shutterstock.com

Paranormální úkazy v tunelu mrtvých

Současnou majitelkou této děsivé stavby je Tina Mattingly. Na vlastní kůži zde mnohokrát zažila úkazy, které rozhodně nepatří do našeho světa – světa živých. Díky tomu je dnes toto sanatorium jednou ze světově nejvyhledávanějších staveb lovců paranormálních jevů.

„Oběti“, které zde zůstaly navždy uvězněny, nejsou jen pacienti. Také na personál muselo mít místo katastrofální psychické účinky. Jedna ze sester otěhotněla s místním doktorem, který však o dítě nejevil žádný zájem. Po porodu ho proto hodila do studny a sama se v pokoji číslo 502 oběsila. Mohla za její tragédii místní dusivá atmosféra? Vyrovnala by se se svou situací lépe, kdyby pracovala na jiném místě?

Jedním z nejděsivějších míst ve Waverly Hills je přízemní dlouhý tunel, který působí, jako by vedl do temnoty. Když sanatorium fungovalo, chodil tudy personál do práce a z práce. To by ještě nebylo nic děsivého. Jenže tímto tunelem či chodbou také odváželi ze sanatoria těla zemřelých, aby je ti, co jsou ještě na živu, nemohli spatřit. Odrazila se snad děsivá atmosféra do zdí této chodby?

Strašidelné chodby
Strašidelné chodby – Zdroj: Shutterstock.com

Duchové Waverly Hills

Mezi „nejznámější duchy“ Waverly Hills patří údajně jeden z místních bezdomovců, jehož tělo bylo i s jeho mrtvým psem nalezeno ve výtahové šachtě. Dodnes se jeho duch v sanatoriu zjevuje. Další je přízrak malého chlapce, který se jmenoval Timmy. Návštěvníci, kteří se dnes nebojí překročit prahy této děsivé budovy, mu nosí hračky a mnoho z nich má údajně natočena videa, jak se hračky samovolně pohybují. Smutné je na tom i to, že ve Waverly Hills nebyly jen nemocné děti, ale i ty zdravé. Když onemocněli tuberkulózou jejich rodiče, nebyla možnost, kam děti dát. Proto si je do sanatoria brali s sebou.

 

Zdroj:

Enigma, červenec 2022, str. 18 – 19.

Sanatorium v Kentucky, kde bloudí duše mrtvých

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!