Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potopená loď / foto: shutterstock

Děsivé lodě mrtvých – co skrývají strašidelné vraky?

Dnes se podíváme na záhady dvou potopených lodí – na holandskou loď Ourang Medan a americkou luxusní loď Morro Castle.

O potopených parnících i obchodních lodích, které se záhadně ztratily, potopily nebo na nich byla nalezena celá mrtvá posádka, se točí šokující filmy a píšou strašidelné knihy. Inspirací přitom bývají skutečné záhady, které některé z lodí postihly.

Mrtvá posádka Ourang Medan

Ourang Medan byla holandská loď, která se v roce 1847 plavila kolem Ďáblova moře u Filipín. Tehdy zaslechla posádka okolo plující obchodní lodi Silver Star podivné hlášení v morseovce. Kdosi hlásil, že na lodi Ourang Medan jsou mrtví důstojníci i kapitán. Po chvíli přišlo další hlášení, že je nejspíš mrtvá celá posádka. Vzkaz pak ještě pokračoval, ale posádce Silver Star nebyl srozumitelný. Jediné slovo, které zaznamenali až v závěru, bylo „zemřu“. Kapitán proto dal okamžitý příkaz zamířit k této lodi a posádce pomoci.

Lodní neštěstí na širém moři
Lodní neštěstí na širém moři – Zdroj: Shutterstock.com

Co se stalo na palubě?

Záchrana však přišla pozdě. Když kapitán Silver Star se svými muži vstoupil na palubu Ourang Medan, našel už celou posádku po smrti. Už to samo bylo strašné. Horší však bylo, že mrtví měli ve tváři křečovité výrazy, jako by umírali ve strachu nebo v obrovských bolestech. Někteří mrtví byli dokonce zabarikádovaní ve svých kajutách. Kapitán sice ničemu nerozuměl, ale přikázal odtáhnout loď Ourang Medan do přístavu. Ani to se však nepodařilo. Loď po cestě z ničeho nic vybouchla.

Proč se potopil luxusní americký parník Morro castle?

Záhadná je i tragédie, ke které došlo na americkém parníku Morro Castle. Byla to výletní loď, která měla převážet poštu a pasažéry. V roce 1934 vyplula z Havany do New Yorku, kam už se však nikdy nedostala. Nejprve je během plavby nalezeno mrtvé tělo kapitána, kterému podle lékaře nejspíš selhalo srdce. O něco později je však tento lékař nalezen s prostřelenou hlavou. Aby toho nebylo málo, přichází bouře, se kterou má loď obrovské potíže. Dokonce na ní vypukne požár.

Co stálo za lodním neštěstím?
Co stálo za lodním neštěstím? – Zdroj: Shutterstock.com

Část posádky ve snaze zachránit si holý život prchá pryč v záchranných člunech. Pasažéři, na které čluny nezbyly, skáčou alespoň do vody. Ohořelý vrak dopluje osamocen na pobřeží New Yersey. Při tragédii údajně zemřelo 137 lidí a záhadná úmrtí kapitána a lodního lékaře nikdy nebyla vyřešena. Říká se, že na lodi plul pasažér, který okrádal spolucestující a chtěl se zbavit svědků. Jiní se domnívají, že Morro Castle převážela migranty z Kuby nebo v době prohibice pašovala alkohol a stihl ji trest.

 

Zdroj:

Enigma, červenec 2022, str. 17.

Děsivé lodě mrtvých – co skrývají strašidelné vraky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!