Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Den díkuvzdání / foto: shutterstock

Proč se na Den díkůvzdání peče právě krocan? Jde o symbol hojnosti a štědrosti

Den díkůvzdání patří mezi nejznámější americké svátky. I když se u nás neslaví, určitě ho znáte z amerických filmů, kde se všichni schází u nadívaného krocana. Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč se peče právě krocan?

Tradici započali angličtí osadníci a indiáni

Den díkůvzdání je tradiční svátek, který se slaví v USA a Kanadě, a to každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Původ tohoto svátku sahá do 17. století, kdy angličtí osadníci připlutí do Ameriky děkovali za úrodu a přežití v nové zemi.

Jeden z prvních záznamů o oslavě Dne díkůvzdání pochází z roku 1621, kdy se osadníci z kolonie Plymouth sešli s indiány z kmene Wampanoag a společně pojedli kukuřici, dýně, bobule a také divokého krocana. Byli to totiž právě indiáni, kdo naučil osadníky zdárně pěstovat plodiny a zajišťovat si potraviny.

A právě proto se krocan od té doby stal jakýmsi symbolem Dne díkůvzdání. Navíc byl hojně dostupný a mohl nakrmit velkou rodinu. Krocan je také považován za původní americké zvíře, které bylo objeveno evropskými cestovateli. Je spojován s hojností a štědrostí, což jsou hodnoty, které Den díkůvzdání vyjadřuje.

Pečený krocan
Pečený krocan – Zdroj: Shutterstock.com

Nadívaný krocan se nejčastěji podává s brusinkovou omáčkou

Pečení krocana je rituál, který má mnoho variant podle regionu, rodiny nebo osobních preferencí. Tradičně se krocan plní nádivkou, potírá máslem nebo medem. Nejčastěji se k němu podává brusinková omáčka, sladké brambory, bramborová kaše, fazole nebo chléb. Typický moučník je dýňový koláč. Tyto pokrmy odrážejí kulturní a historické vlivy na americkou kuchyni.

Den díkůvzdání je v Americe brán jako skvělá příležitost pro rodiny a přátele sejít se u společného stolu a podělit se o jídlo, radost a vděčnost. Je to také den pro připomínku historie a tradic této země a pro uznání přínosů různých kultur a národů. V tento den se v Americe pořádají průvody, v televizi běží speciální programy nebo se pořádají významné fotbalové zápasy. Pečený krocan je tedy nejen chutným pokrmem, ale také symbolem spojení mezi lidmi.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_díkůvzdání

https://www.novinky.cz/clanek/vanoce-den-dikuvzdani-je-oblibeny-americky-svatek-ktery-se-pomalu-zabydluje-i-u-nas-40343404

 

Proč se na Den díkůvzdání peče krocan?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!