Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alžběta Bavorská / foto: 360b / Shutterstock.com

Perličky ze života císařovny Sissi: ovládala 11 jazyků a na koni ji učily jezdit krasojezdkyně

Byla krásná, inteligentní, na svou dobu emancipovaná a obdivovaná. A také posedlá svým zevnějškem. Co jste nejspíš nevěděli o životě Alžběty Bavorské, kterou známe jako císařovnu Sissi?

Proč Sissi?

Začneme hned u přezdívky. Alžběta sice celý svůj dospělý život používala výhradně své celé jméno Elisabeth, přesto se historikům povedlo dochovat jeden dopis, kde byla podepsaná zdrobnělinou Sissi. A už jí zůstala.

Její sestra byla krásnější

Sissi dnes známe jako jednu z nejkrásnějších panovnic. Jako nebývalá kráska ale začala být opěvována až po porodech, které zvýraznily její ženské křivky. Do té doby byla terčem poklon spíš její starší sestra Helena.

Sissi byla přímo posedlá svým vzezřením. Proto se tolik bála stáří. Naposledy stála modelem pro obraz ve 42 letech, později se začala stahovat do ústraní a schovávat za vějíře a závoje. Svůj podíl na tom měl i fakt, že její krása byla proslulá po celé Evropě. Pokaždé, když vyšla ven, ji tak poddaní detailně zkoumali.

 

Krásná císařovna Sissi
Krásná císařovna Sissi – Zdroj: Yuri Turkov / Shutterstock.com

Byla i chytrá a fyzicky zdatná

Císařovna Alžběta je známá především pro svůj vzhled, byla ale také velmi vzdělaná. Mluvila 11 jazyky a psala básně.

Fyzická aktivita byla císařovninou velkou vášní, zejména pak jízda na koni. Dokonce si najala učitelky z cirkusu, aby ji učily novým trikům. Dvorní dámy s ní musely držet tempo, proto si je vybírala podle jejich fyzické zdatnosti. Kromě jízdy na koni vynikala také v gymnastice a šermu.

Jídelníček Sissi je proslulý mléčnými dietami, kvůli kterým s sebou na cesty vozila vlastní stádo krav. Nepila kávu, čaj ani červené víno kvůli obavám z obarvení zubů. I přes striktní diety ale nedokázala odolat sladkostem. Mezi její nejoblíbenější patřily fialkové bonbony.

Tajemství jejích vlasů

Kaštanové vlasy dlouhé až na zem byly Sissiinou velkou chloubou. Není tedy divu, že její osobní kadeřnici trvala každodenní úprava až tři hodiny. A jaké bylo tajemství její kštice? Šampon ze žloutků a francovky nechávala před umytím hodinu působit, na oplach používala odvar z vlašských ořechů. Kvůli délce vlasů ovšem císařovna často trpěla bolestmi hlavy.

 

Zdroj textu:

https://interesting.cz/co-jste-mozna-nevedeli-o-cisarovne-sissi

Perličky ze života císařovny Sissi: ovládala 11 jazyků a na koni ji učily jezdit krasojezdkyně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!