Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Amy Winehouse / foto: Shutterstock

Problémová Amy ovládla Grammy

Marně patrioti drželi palce českému želízku v ohni Markétě Irglové a jejím dvěma nominacím. Letošní Grammy mělo zcela jiné favority a tím největším byla britská zpěvačka Amy Winehouse.

Češka Markéta Irglová byla nominována ve dvou kategoriích – nejlepší soundtrack (Once) a nejlepší skladba (Falling Slowly). Cena na ni nakonec nezbyla ani jedna, Irglová ale i mnozí další se museli sklonit před ohromujícím úspěchem jedné z největších hvězd současnosti, britské zpěvačky Amy Winehouse. Ta proměnila pět nominací: objev roku, nahrávka roku, nejlepší popové album roku, nejlepší popová zpěvačka a nejlepší píseň roku.

Paradoxem ovšem je, že kvůli své nedobré pověsti a častým drogovým aférám se bezpochyby hlavní hvězda večera na slavnostní ceremoniál vůbec nedostavila. Americké úřady totiž velmi dlouho váhaly, zda zpěvačce udělit vízum. Když se konečně rozhoupaly, bylo již na odlet do Los Angeles příliš pozdě.

Druhý byl rapper
Druhým nejúspěšnějším umělcem byl rapper Kanye West, který sklízel ceny za své album Graduation. Krom jiného byl vyhlášen nejlepším rapperem a natočil nejlepší rapovou desku roku. Kanye West se mimochodem na pódiu blýskl živým předvedením skladby Stronger, v níž do k značnému překvapení doprovodila francouzská elektro dvojko Daft Punk, mimo jiné známá svým nepříliš vstřícným postojem k oficialitám tohoto typu.

Pokud jde o ostřejší hudbu, nejlepší rockovou nahrávku dodala dle mínění odborné poroty dvojice White Stripes (Icky Thump) a nejlepším hardrockovým albem se stala deska Echoes, Silence, Patience & Grace kapely Foo Fighters, kterou vede bývalý bubeník Nirvany Dave Grohl.

Z dalších oceněných jmenujme Justina Timberlakea – nejlepší popový zpěvák roku, jazzového mistra Herbieho Hancocka, autora nejlepší desky River: The Joni Letters.

Komu byste dali Grammy vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39