Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoce / foto: shutterstock

Vánoční čarování u štědrovečerního stolu

Vánoční svátky jsou odedávna spojeny i s čarováním. Lidová magie a zvyky v sobě nesou dávné předkřesťanské praktiky, které se pojily s oslavami zimního slunovratu.

Magické lidové praktiky měly především zajistit dobrou úrodu. Ovšem lidé o Štědrém večeru také nahlíželi do budoucnosti.

Celá řada vánočních magických praktik se pojila se štědrovečerním stolem s štědrovečerní večeří. Nohy štědrovečerního stolu lidé obepínali řetězem nebo svazovali provazem. To proto, aby spolu rodina držela i po celý nový rok, V některých krajích se zase věřilo, že pak nebudou moci vstoupit do domu zloději.

Ještě dnes se v mnoha domácnostech dávají rybí šupiny pod talíře. To má zajistit peníze. Rybí šupiny jsou pak pravděpodobně odkazem na novozákonní zázračný rybolov. Kdo si pak dal o Štědrém dni šupinu pod talíř, tomu se měli peníze v peněžence množit jako ryby v Petrových sítích.

Vánoční stůl

Zbytky od štědrovečerní večeře se nevyhazovaly, ale hospodář je sypal ke stromům, aby v novém roce hodně plodily. Kosti z ryby se pak měly zakopat na zahradě. Proč? Aby se o ně popíchal krtek a už se na zahradě neobjevil.

Ze štědrovečerní večeře směl ochutnat i dobytek. Lidé věřili, že pak jim budou kozy a krávy dávat sladké mléko, slepice měly zase snášet velká vejce. Někde se věřilo, že hospodyně nesmí vstát od štědrovečerní hostiny, jinak by slepice přestaly snášet vejce.

Na Štědrý den nosili lidé ke studánce ořech a jablko, aby v ní byla i příští rok dobrá voda.

O Vánocích mohla smrt prozradit, pro koho si příští rok přijde. Lidé právě o Štědrém večeru věštili, zda právě oni neodejdou na onen svět. Po večeři jedli jablka a ořechy. V rozkrojeném jablku se měla objevit hvězda. Pokud se tak nestalo, pro dotyčného si měla v příštím roce přijít smrt. Totéž se mělo stát i v případě prázdné ořechové skořápky.

Na Lounsku jedla děvčata po štědrovečerní večeři slanečka. Po dojedení nesměla říct ani slovo, nic nejíst a nepít. V noci se jim pak zdálo o jejich budoucím manželovi, který jim ve snu podal vodu.

Vánoční čarování

Ubrus ze štědrovečerního stolu se nesměl vyklepávat ani prát, ale jenom složit a schovat ve skříni do jara. Z něho se totiž pak měla na jaře zasít zrna. Úroda tak měly být ochráněna před škůdci a nepřízní počasí.

A Vám všem přeje tým magazín.cz krásné a radostné Vánoce!

Vánoční čarování u štědrovečerního stolu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!