Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svátek práce / foto: Shutterstock

Proč je dnes volno? Je Svátek práce, svět slaví téměř bez výjimky.

Svátek práce není žádný komunistický výmysl. Drtivá většina světa dnes slaví s námi. Proč vlastně?

Na prvního máje se vlastně u nás slaví dvě věci. Za prvé "oficiálně" lidská práce a za druhé lásky čas. Těžko říci, co má delší tradici, ale nejprve řekněme pár slov k onomu Svátku práce.

Vznik svátku v Americe

Poprvé se Svátek práce slavil ve Spojených Státech Amerických roku 1888. Tento den se konaly stávky, demonstrace a pochody na počest 2 roky starých událostí, na kterých došlo ke krveprolití. Prvního až třetího Května roku 1886 se totiž konala velká stávka přibližně 300 tisíc dělníků požadujících osmihodinovou pracovní dobu. Došlo i na střety s policií a několik lidí přišlo o život. Aby toho nebylo málo, americká vláda bez důkazů nechala popravit předáky odborů a anarchistů, kteří stávky vedli. První máj tedy vznikl za poměrně bouřlivých událostí. Jako první z dalších zemí se k oslavě tohoto dne připojila Francie, a to o rok později, v roce 1889.

"Mávátka" a Oslavy v Československu a socialistických zemích

Velké popularity se tento svátek dočkal v takzvaném východním bloku po druhé světové válce. Starší polovina obyvatelstva naší země si pamatuje mohutné průvody, kde byla účast téměř povinná. Děti měly ovšem průvody rády, připravovaly si na ně "mávátka" v podobě slunečnic, lampionů a různých výrobků z papíru. Součástí průvodů byly i různé kulturní akce, prezentace zajímavých výrobků a výstavy. Nechyběla samozřejmě tribuna s místními socialistickými vůdci, pronášejícími politické projevy.

Prvomájový průvod roku 1978, jak jej natočil pan Havránek (zdroj youtube)

První máj - lásky čas

Tento den se ovšem slaví i jiný svátek - První máj, lásky čas. Kdy by si nepamatoval slavné verše Karla Hynka máchy: "Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas, hrdliččin zval ku lásce hlas...". Ano, tento den by každý muž měl vzít svou dívku či ženu pod rozkvetlou třešeň a políbit ji. 

Které země Svátek práce slaví?

Dnes mají lidé na počest tohoto svátku lidé ve dvou nejlidnatějších zemích - Číně a Indii, stejně jako v nejrozlehlejší zemi - Rusku. Celý jihoamerický kontinent slaví bez výjimky, stejně jako Střední Amerika. V Africe, Evropě i Asii se vyjímek najde jen málo. Pouze již zmíněné Spojené Státy a Kanada přesunuly Svátek práce na Září, jindy slaví i Japonsko a Austrálie. A jak jej oslavíte vy? V prvomájovém průvodu už asi ne, i když někde se stále konají. Co takhle ten polibek pod rozkvetlou třešní? Chvíli se tam zasnít a odpočinout před nadcházejícím týdnem bude jistě tělu i mysli přínosné...

Kde se slaví Svátek práce
Tmavě modrou barvou země, kde se 1.Máje slaví Svátek práce, případně jiný svátek (světle modrá), slaví se jindy (světle červená), neslaví se (tmavě červená)

Proč je dnes volno? Je Svátek práce, svět slaví téměř bez výjimky.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!