Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hromovládce Perun / foto: shutterstock

Udeří hrom boha Peruna a ochrání nás? Začal sjezd slovanských národů.

Začnou se Slované opět spojovat? Znáte slovanskou hymnu? Společenství slovanských zemí se připravuje 150 let po prvním všeslovanském sjezdu.

Spoustu z nás jistě napadne, proč slovanské země, které mají podobnou kulturu i jazyk, nesdružuje žádné společenství. Nyní se to možná změní, neboť 26. května začal v Moskvě Všeslovanský sjezd, který bude trvat celý týden. Jeho cílem je kulturní a do budoucna i politická spolupráce slovanských zemí. Na této události budou taky diskutovány a hledány cesty, jak překonat rozpory slovanských zemí v současném stavu sporů mezi Ruskem a Západní Evropou. Jedná se už o dvanáctý sjezd všech Slovanů, první z nich nastal před 150 lety na stejném místě, přesněji tedy v Moskvě a Petrohradu. Na fóru bude zhruba 300 účastníků z následujících zemí: Polsko, Česká republika, Slovensko (západní Slované), Bělorusko, Rusko, Ukrajina (východní Slované), Srbsko, Bulharsko, Chorvatsko, Makedonie, Černá hora, Bosna a Hercegovina (jižní Slované). Své zástupce vyslali také dnes již téměř zapomenutí Rusíni, žijící v Zakarpatí, sporné subjekty Podněsteří, ukrajinský Donbas a autonomní Republika Srbská. Všechny tyto země mají podobný jazyk, jako my, i bez jeho znalosti se s nimi lámaně domluvíte. Jak je vidět, zúčastní se téměř všichni, snad s výjimkou Lužických Srbů. Spolu se zástupci slovanských sdružení se na fóru objeví i diplomaté a politici, výsledek by tedy mohl mít nějakou váhu a slovanské země přimět k větší spolupráci.

Slovanské ženy jsou nejkrásnější, že?
Slovanské ženy jsou nejkrásnější...


Slovanská hymna – Hej, Slované

Tato píseň vznikla původně jako „Hej, Slováci“ v roce 1834 z pera Samuela Tomášika. Nicméně autor po návštěvě Prahy zjistil, že Němčina pomalu vytlačuje Češtinu a napadla ho zajímavá věc, tedy změnit píseň na „Hej, Slované“ a přispět tak k sjednocování slovanských národů. Nutno říci, že se mu to povedlo. Po celou dobu byla tato píseň například hymnou poválečné Jugoslávie, až do roku 2006. Melodie také přežívá v polské hymně – Mazurek Dobrovského. A samozřejmě existuje v podobě Všeslovanské hymny i dnes. Poslechnout si ji můžete zde:

Slovanská hymna - Hej, Slované


Slovanský bůh Perun

Bůh hromu, blesku, úderu, hromovládce. Název vychází ze staroslovanského slova „perti“ – tedy bíti, tlouci. Byl uctíván de-facto všemi Slovany už z doby, kdy žili v jejich pravlasti někde mezi řekami Dněpr a Dněstr. Na Balkáně najdeme dokonce horu se jménem Perun. V minulých dobách byl tedy tento bůh velmi uctíván a hojně zmiňován. Dnes však v něj téměř nikdo nevěří. Vrátí se zase, alespoň obrazně, pomoci slovanským zemím k nějaké formě sjednocení?

Dodnes najdeme stopy uctívání Peruna
Dodnes najdeme stopy uctívání Peruna

Slovanská unie

Jsou i úvahy o tom, že Slované by se měli sjednotit v nějakou politickou unii, něco jako je Evropská unie. Společenství by mělo velkou rozlohu a v současné době 300 milionů obyvatel. Je však jasné, že se musí urovnat současné spory mezi nimi. Chorvati a Srbové se moc nemusí, stejně jako Ukrajina, Polsko a Rusko navzájem. Makedonie zase nemá moc v lásce Bulharsko. Můžeme být rádi, že aspoň náš „Západoslovanský“ trojlístek takové problémy nemá. Přejme tedy i ostatním Slovanům, ať spolu už nikdy neválčí a žijí do budoucna pouze v míru.

Slovanská vlajka
Slovanská vlajka

Udeří hrom boha Peruna a ochrání nás? Začal sjezd slovanských národů.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!