Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
varhany / foto: shutterstock

Pavel Smutný: S jeho pomocí dostane svatovítská katedrála nové varhany za 80 milionů korun

Dne 25. dubna 2017 podepsal kardinál Dominik Duka a varhanářská firma Gerharda Grenzinga smlouvu, na základě které započaly práce na výstavbě varhan pro katedrálu svatého Víta.

Nejznámějšímu chrámu nástroj citelně chybí a více než 90 let si musel vystačit s provizorním ozvučením. Za projektem, jehož hodnota činí 80 milionů korun, stojí Nadační fond Svatovítské varhany a mimo jiné také nadační fond Bohemian Heritage Fund. Varhany by měly mít premiéru v říjnu 2019.

Podpisu smlouvy předcházelo dlouhodobé projednávání a schvalování různých variant. Soutěže se zúčastnilo několik špičkových varhanářských firem, které nabízely klasická i moderní řešení. Po dlouhých úvahách zvítězila barcelonská firma Gerhard Grenzig S. A. Ta v minulosti zhotovila přes 130 nových varhan a má v referencích také nástroje v hlavních katedrálách v Madridu a Bruselu. Podle odborníků její návrh nabídl nejvyšší úroveň umělecké a technické kvality.

Výstavba varhan je nákladná záležitost a bez Společenství svatovítské katedrály by realizace nebyla možná. President nadačního fondu Bohemian Heritage Fund a iniciátor Společenství svatovítské katedrály Pavel Smutný uvedl, že společenství vzniklo v návaznosti na Jednotu pro dostavbu Chrámu sv. Víta, která sehnala finanční prostředky a zároveň dostavěla novou část komplexu.

Kdo je JUDr. Pavel Smutný?

Pavel Smutný je známý český advokát, podnikatel, filantrop a mecenáš. Je jedním ze společníků renomované advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ a aktivně se angažuje v Česko-izraelské smíšené obchodní komoře, ve které zastává post prezidenta.

Mecenáš Pavel Smutný založil v roce 2009 nadační fond Bohemian Heritage Fund, jehož cílem je udržení a rozvoj české kultury. Mezi hlavními projekty nadace patří podpora operního festivalu Smetanova Litomyšl a mimo jiné také festivalu Lípa Musica pořádaného v severních Čechách.

K tomuto článku není otevřena diskuze