Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hra o trůny - Zima přichází / foto: shutterstock

Ve Hře o trůny není jediný černoch, postěžoval si John Boyega z Hvězdných válek

Zatímco fanoušci oblíbeného seriálu Hra o trůny s nadšením sledují nejnovější sedmou řadu, britsko-nigerijský herec John Boyega není spokojen s obsazením.

Představitel Finna z Hvězdných válek si nedávno v rozhovoru pro časopis GQ postěžoval, že v seriálu se neobjevuje žádný černošský herec. Lépe na tom podle mladého umělce není ani trilogie Pán prstenů.

John Boyega
John Boyega

Odvysílání první epizody sedmé řady seriálu Hra o trůny můžeme označit za televizní událost roku. Přestože kanál

HBO vysílal nové série zpravidla na jaře, letos tomu bylo jinak. Štáb potřeboval na natáčení více času, a premiéra tak byla odsunuta až na 16. července. Čekání se však vyplatilo; první díl, jejž sledovalo přes deset milionů diváků, sklidil úspěch.

Zatímco většina fanoušků po zhlédnutí první epizody jásá, britsko-nigerijský herec John Boyega není spokojen s obsazením. Na celém seriálu mu vadí nedostatečná etnická rozmanitost postav.

„Ve Hře o trůny není jediný černoch. Ani v Pánu prstenů nevidíte jediného černocha,“ podotkl herec v rozhovoru pro GQ. „Nechci platit za to, že na obrazovce uvidím jen jeden typ lidí. Každý den přece vídáte jedince jiného původu i kultury. I když jste rasista, musíte se s tím sžít.“

Daenerys Targaryen
Daenerys Targaryen - matka draků

Pravdou ovšem je, že i ve Hře o trůny, adaptaci úspěšných románů George R. R. Martina, se objevují různá etnika. Za zmínku stojí například Missandei (Nathalie Emmanuel) či Grey Worm (Jacob Anderson), i když se jedná pouze o vedlejší postavy. Otázkou nicméně je, zda právě fantasy seriál – inspirovaný středověkou Evropou – je tím pravým projektem, v němž by se měli uplatnit černošští herci.

Mírná nespokojenost Johna Boyega je ovšem také pochopitelná. Jako syn Nigerijců Abigail a Samsona Boyegových to neměl vždy jednoduché. Když byl před dvěma lety obsazen do role stormtroopera ve snímku Star Wars: Síla se probouzí, setkal se s četnými rasistickými komentáři a nepříznivými kritikami ze strany konzervativnějších diváků.

Avšak i přes hercovy nepříjemné zkušenosti se s postavou Finna setkáme znovu, a to v dalším díle tzv. sequelové trilogie s názvem Star Wars: Poslední z Jediů. U nás bude mít film premiéru 14. prosince.

Ve Hře o trůny není jediný černoch, postěžoval si John Boyega z Hvězdných válek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!