Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knihy / foto: shutterstock

Knihy s nevšedními vypravěči

Pokud jde o vypravěče, následující prozaici patří rozhodně k těm kreativnějším. Jejich příběhy může líčit prakticky kdokoli a cokoli, od zesnulých lidí přes mytické bytosti až po zvířata a neživé předměty.

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější knihy, jejichž vypravěči se poněkud vymykají normálu.

Zlodějka knih (Markus Zusak) – Smrt

Personifikace smrti není v umění ničím neobvyklým. Australský spisovatel Markus Zusak z ní v roce 2005 učinil vypravěče svého románu z dob druhé světové války. Smrt je díky své nezaujatosti a zdravému odstupu vhodným pozorovatelem. To o ní však platí jen do chvíle, než se seznámí s nevšedním příběhem Liesel Mermingerové, malé dívky, která ‚krade‘ knihy, jež by nacisté jistojistě spálili.

Nutshell (Ian McEwan) – nenarozené dítě

Americký spisovatel Ian McEwan je ve světě literatury znám jako mistr jazyka. Loni překvapil své čtenáře románem Nutshell, vyprávěným z pohledu nenarozeného dítěte. Aby toho však nebylo málo, čtenáři brzy dojde, že tento plod je ve skutečnosti Shakespearův Hamlet.

Jmenuji se Červená (Orham Pamuk) – několik vypravěčů

V románu tureckého spisovatele Orhama Pamuka, který za svůj počin v roce 2006 získal Nobelovu cenu, se setkáme hned s několika vypravěči. Příběh se odehrává v Osmanské říši v roce 1591; v úvodu je zavražděn iluminátor rukopisů, který pak ke čtenáři promlouvá ze studny, kam vrah hodil jeho tělo. V následujících kapitolách se vypravěči střídají a ne vždy se přitom jedná o živé lidi. Ke slovu se dostanou kupř. mince, pes, Satan nebo strom a každý z vypravěčů předkládá čtenáři svůj neotřelý pohled na svět.

Nositel Nobelovy ceny za literaturu - Orham Pamuk
Nositel Nobelovy ceny za literaturu - Orham Pamuk

Krev se nezapře (Robertson Davies) – anděl

Ačkoli kanadský spisovatel Robertson Davies není českým čtenářům příliš znám, ve světě je – hned po Márquezovi – považován za velmistra magického realismu. Román Krev se nezapře je druhým dílem trilogie o životě a vlivu Francise Cornishe. Zatímco první kniha pojednává o Cornishově smrti a poslední vůli, druhý díl popisuje jeho život. Vypravěčem je přitom anděl.

Pevné pouto (Alice Seboldová) – mrtvá dívka

Román Alice Seboldové rozhodně není jen další z řady amerických detektivek, i když začíná vraždou. Čtrnáctiletou Suzie Salmonovou brutálně znásilnil a zabil pan Harvey. Pozůstalí se s dívčinou smrtí pokoušejí vyrovnat a detektiv Fenerman se mezitím snaží dopadnout vraha. Jejich životy přitom sleduje zavražděná Suzie. Román byl natolik úspěšný, že režisér Peter Jackson podle něj natočil stejnojmenný film.

Knihy s nevšedními vypravěči

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!