Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podkova s čtyřlístkem / foto: shutterstock

Proč přináší čtyřlístek nebo podkova štěstí?

Štěstí by chtěl mít každý. Ovšem tak tomu bohužel vždy není. Možná proto člověk mnohdy spoléhá na nejrůznější talismany a předměty, které mu mají štěstí přinést.

Některé symboly štěstí jsou všeobecně známé – třeba čtyřlístek, podkova nebo králičí packa. Proč však mají právě tyto předměty přinášet štěstí?

Čtyřlístek

Odborníci tvrdí, že na každých deset tisíc lístků jetele připadá jenom jeden čtyřlístek. Možná sami dobře víte, že najít čtyřlístek je samo o sobě štěstí a náhoda. Legenda praví, že první čtyřlístek se na Zemi objevil díky Evě, která si ho utrhla na památku v rajské zahradě, když ji museli s Adamem opustit. Čtyři lístky jetele jsou pak symbolem pro čtyři živly – oheň, vodu, vzduch a zemi. Kromě toho symbolizují čtyři roční období, dále pak označují naději, víru, lásku a štěstí. Ovšem štěstí vám prý čtyřlístek zajistí pouze tehdy, když ho najdete náhodou nebo vám ho někdo dá. Čtyřlístek má svého majitele také ochraňovat před vším zlým. V minulosti ho proto lidé zakopávali pod práh domu, dávali si ho pod polštář či k oknu. Věřilo se, že pokud svobodná dívka usnula na polštáři, pod kterým byl čtyřlístek, uvidí ve snu svého budoucího manžela. 

Podkova

Že podkova nosí štěstí, tomu věřili již staří Keltové. Podkovu si prý věšeli nad vchod do domu, aby tam nemohli vstoupit zlí duchové. Jako symbol štěstí vnímali tento předmět také Římané a Řekové. Ve středověku podkově přisuzovali magickou moc Arabové. Protože navíc byly podkovy v minulosti drahé, jejich nález se rovnal štěstí. Tvar podkovy navíc symbolizuje tzv. roh hojnosti. Pokud chcete své domácnosti zajistit štěstí, pověste si ji nad vchod. Ale pozor, musí být umístěna ve tvaru písmene U. A proč? To aby se štěstí v podkově udrželo.

Králičí packa

Již lidem ve starověku měla králičí packa přinášet štěstí. Králíci byli vždy považováni za plodná zvířata, a proto měla králičí packa zajistit plodnost lidem. Ženy, které nemohly dlouhou dobu otěhotnět, ji nosily u sebe jako talisman. Keltové zase samotná zvířata žijící v norách považovali za symbol štěstí, protože měla mít přístup do světa bohů. Dnes slouží králičí packa jako talisman pro štěstí takřka po celém světě. Štěstí prý spolehlivě přinese levá zadní končetina zvířete.

Slon

Sošky slonů, nejlépe s chobotem zvednutým nahoru, mají symbolizovat moc, sílu, stabilitu a moudrost. V Asii jsou tato zvířata uctívána pro svou chytrost a sílu. Hinduistická bohyně Ganeša bývá znázorňována se sloní hlavou a přináší štěstí a úspěch. V buddhismu je slon důležitým tvorem. Předtím, než se Buddha stal člověkem, měl být právě bílým slonem.

Střepy

Snad na každé svatbě je pro štěstí novomanželů rozbíjen talíř. Tato tradice má původ u starých Germánů. Ti rituálně rozbíjeli nádoby jako oběť bohům, aby byli chráněni před zlými duchy.

Prasátko

Posvátným zvířetem bylo prase pro Germány. Stalo se symbolem síly, blahobytu a plodnosti. Také Keltové uctívali prasata, a proto se obraz těchto zvířat objevil i na jejich mincích. Zmínka o „prasátku pro štěstí“ pochází ze středověku. Tehdy malé selátko obdržel ten, kdo prohrál v turnaji, aby měl příště štěstí. Pokladničky pak mají často tvar právě prasátka – pro štěstí.

Proč přináší čtyřlístek nebo podkova štěstí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!