Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzimní káva / foto: shutterstock

Filmy, které vás naučí milovat podzim

Četné průzkumy ukazují, že lidé vnímají podzim jako nejméně příjemné roční období. Není teplo, ani zima, léto už je dávno pryč, ale do Vánoc zbývá ještě mnoho času. Dá se zvýšit obliba podzimu například sledováním filmu?

Pakliže také patříte k těm, kdo si podzimní počasí příliš neužívají, následující filmy jsou pro vás ideální. Díky nim bude listopad vaším nejoblíbenějším měsícem a barevné listí budete vnímat jen jako romantickou kulisu.

Když Harry potkal Sally

Některým méně romantickým povahám mohou filmy Nory Ephronové připadat jako přehlídka hollywoodských klišé. Avšak snímek Když Harry potkal Sally (When Harry Met Sally…, 1989) s Billym Crystalem a Meg Ryanovou v hlavních rolích takový rozhodně není.

Příběh o dvou někdejších spolužácích z Chicagské univerzity, z nichž se nečekaně stanou milenci, je skvěle napsaný i zrežírovaný. Celkový dojem z filmu umocňuje i podzimní New York a Central Park hrající všemi barvami.

Dobrý Will Hunting

Psychologické drama Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, 1997) líčí osudy dvacetiletého matematického

génia, ale zároveň i hospodského povaleče Willa Huntinga. Jeho početní vlohy vyjdou najevo, když coby uklízeč na bostonské univerzitě vyřeší složitý matematický příklad, který po vyučování zůstal na tabuli.

Film s Mattem Damonem a Robinem Williamsem v hlavních rolích je zasazen do podzimního Bostonu. ‚Nejevropštější‘ americké město, jak bývá Bostonu přezdíváno, vypadá v barvách podzimu ještě o něco impozantněji a důstojněji než obvykle.

2 podzimy, 3 zimy

Francouzský režisér Sébastien Betbeder je známý hlavně jako tvůrce krátkometrážních filmů. Své zkušenosti z jejich tvorby využil i při natáčení snímku 2 podzimy, 3 zimy (2 automnes 3 hivers, 2013). Vcelku banální příběh o lásce mezi Armanem (Vincent Macaigne) a Amélií (Maud Wyler), dvěma obyčejnými obyvateli Paříže, je totiž rozdělen do několika ‚kapitol‘, jako by se jednalo o samostatné krátkometrážní snímky. No, a jak už název napovídá, láska Armana a Amélie trvá dva podzimy a tři zimy.

Učená pře aneb Můj pohlavní život

Výborné obsazení, kvalitní scénář a podzimní Paříž, tak se dá shrnout snímek Učená pře aneb Můj pohlavní život (Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle), 1996). Film Arnauda Desplechina líčí životy univerzitních intelektuálů a jejich existenční a zejména existenciální problémy.

Jedním z těchto intelektuálů je i devětadvacetiletý vysokoškolský pedagog Paul (Mathieu Amalric), který – kromě toho, že doposud nedopsal dizertační práci – má pletky hned s několika ženami najednou. Zkrátka typický francouzský film…

Společnost mrtvých básníků

I děj jednoho z nejznámějších snímku Petera Weira z roku 1989 začíná na podzim. Na počátku školního roku

nastupuje na vermontskou chlapeckou akademii nový učitel John Keating v podání Robina Williamse, aby zdejší studenty učil anglické literatuře. Díky svým neotřelým praktikám si chlapce brzy získá a ovlivní je natolik, že se rozhodnou pokračovat v tradici Společnosti mrtvých básníků, jejímž členem kdysi býval i John.

Snímek získal Oscara za nejlepší scénář, jehož autorem je Tom Schulman. Jako inspirace mu při psaní posloužil jeho někdejší profesor Samuel Pickering, který je považován za jednoho z předních specialistů na anglickou literaturu.

Filmy, které vás naučí milovat podzim

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!