Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svatý Václav - symbol české státnosti / foto: shutterstock

Tradice spojené se svátkem svatého Václava

Se svátkem svatého Václava bylo v minulosti spojeno několik tradic. Znáte některé z nich? Pokud ne, můžete se na zítřek připravit a alespoň částečně si prožít dny, jaké žili naši předkové.

Svatý Václav je patronem našeho státu. Jeho svátek se pojí se Dnem české státnosti. O životě tohoto známého českého knížete a světce toho moc jistě nevíme – historici se neshodují v datu jeho narození ani smrti. Se svátkem svatého Václava bylo v minulosti spojeno několik tradic. Znáte některé z nich? 

O svátku svatého Václava chodili naši předci do kostela na slavnostní mše a na svatováclavské poutě. V tento den se připravovalo svatováclavské posvícení, konaly se lidové slavnosti. Z několika evropských zemí mířili věřící poutníci pokleknout k hrobu svatého Václava do Prahy. Tyto poutě byly velmi oblíbené. Svátek svatého Václava byl klíčovým dnem z hlediska hospodářství. Právě 28. září putovali pasáci s dobytkem z hor

do nížin. V tento den již mělo být sklizeno z polí všechno obilí, stejně tak uskladněno seno a sláma ve stodole. Čeledníci také končili svou službu a domlouvali si s hospodářem službu novou na příští rok.

Na vesnicích byl čeledíny a děvečkami volen král s královnou, kteří byli symbolicky korunováni papírovou korunou ozdobenou barevnými stuhami. Královský pár se poté vydal na cestu vesnicí, přičemž byl u každého domu něčím obdarován. Krále s královnou doprovázel průvod s kapelou, která hrála pro tuto událost složenou píseň. V ní se zpívalo o chudém králi a chudé královně prosících o drobné dary, především o vajíčka, chléb a buchty. Věřilo se, že kdo královský pár obdaroval, na toho bude dávat pozor samotný patron země. Celý průvod byl večer zakončen v místní hospodě, kam se na slavnostní veselici scházela celá ves. K jídlu bylo to, co královský pár cestou dostal.

Den svátku svatého Václava byl spojován se začátkem podzimu a s přípravou na zimu. Svatý Václav je známým patronem Čech a Moravy, ale také vinařů a pivovarníků. Proto k jeho atributům patří hrozny a klasy (dalšími atributy jsou andělé, kopí a prapor, kůň, štít a zbroj).

Po svatém Václavovi byla odváděna poddanská daň. Majitel panství zpravidla nedostával peníze, ale například obilí, vejce nebo maso.

Pranostiky spojené se svátkem svatého Václava:

  • * Na svatého Václava každá pláňka dozrává.
  • * Přijde Václav, kamna připrav!
  • * Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.
  • * Svatý Václav praví: Pusťte krávy do otavy!
  • * Na svatého Václava bývá bláta záplava.

Tradice spojené se svátkem svatého Václava

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!