Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Katalánsko na mapě / foto: shutterstock

Katalánská krize děsí sběratele umění

Katalánská krize, která je výsledkem snahy tamní vlády o nezávislost území na Španělsku, vystrašila nejen představitele některých bank – CaixaBank či Sabadell, ale také sběratele umění.

Významný francouzský sběratel umění Philipp Méaille po letech oznámil, že si bere zpět svou sbírku moderního umění, kterou zapůjčil jedné z barcelonských galerií.

Philippe Méaille patří k předním sběratelům moderního umění ve Francii. Širší veřejnosti je znám hlavně jako zakladatel Muzea současného umění na zámku Montsoreau (Château de Montsoreau-Musée d'art contemporain), které bylo pro veřejnost otevřeno v roce 2016.

Méaille vlastní rozsáhlou kolekci děl současného výtvarného umění, kterou před lety poskytl Muzeu současného umění v Barceloně, známému pod zkratkou MACBa. Nyní se ovšem rozhodl vzít si svá díla zpět; vyděsila ho totiž politická nestabilita regionu.

„MACBa je jednou z mála institucí, která má stálou expozici současného umění,“ dodává Méaille a vysvětluje, proč v roce 2010 podepsal smlouvu o zapůjčení pěti set děl a tří set dokumentů ze své sbírky Art & Language zmíněné kulturní instituci.

Původní kontrakt platil pět let a po uplynutí této lhůty byla smlouva prodloužena o dva roky. Letos měli sběratel a instituce jednat o další možné spolupráci. K tomu ovšem nedošlo. Méaille požaduje navrácení všech zapůjčených děl a dokumentů.

„Nejde o žádné porušení smlouvy, ani o její předčasné ukončení,“ dodává Marc-Olivier Deblanc, advokát sběratele. „Politické události, jichž jsme svědky, zkrátka jen přispěly k rozhodnutí vzít si díla zpět z důvodů právní jistoty.”

„Skutečnost je taková, že smluvní strany nemohou dopustit, aby jejich vzájemné partnerství jakkoli narušovaly události, které nemohou nijak ovlivnit,“ dodává Deblanc. „Pokud jde o právní bezpečnost, nic není horší než nestálost a nejistota.“

Barcelonská galerie nicméně považuje za nepravděpodobné, že by tzv. katalánská krize ohrozila chod instituce. „Muzea jsou svázána přísnými pravidly a etiketou, díky čemuž je nemůže ohrozit žádná podobná situace,“ podotýká Ferran Barenblit, ředitel MACBa.

Sběratel Philippe Méaille však trvá na svém rozhodnutí, a díla tak budou v dohledné době převezena na zámek Montsoreau (Maine-et-Loire).

Katalánská krize děsí sběratele umění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!