Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bezdomovec / foto: shutterstock

Bezdomovcem na zkoušku

Přejídá se vám konzumní způsob zábavy a chcete zažít opravdu něco netradičního? Poznejte na vlastní oči, jak se žije lidem bez domova, jak se stravují, kde spí a jaké překážky musejí denně překonávat.

Pragulic - úspěšný projekt mladých studentů

Na počátku úspěšného projektu stojí tři mladí studenti se zajímavou myšlenkou, kterou se rozhodli zrealizovat. Napadlo je, že nikdo nezná Prahu lépe jak bezdomovci, a tak se rozhodli z nich udělat netradiční průvodce pražskými ulicemi. Zároveň jim díky tomu pomáhají lépe se začlenit do společnosti a mohou si vydělat i nějaké peníze. Projekt zdárně rozběhli a o jeho úspěchu svědčí například i to, že již během prvního roku získal několik mezinárodních ocenění v sociální oblasti.

Co vše se dá zažít během jedné prohlídky

Pokud si objednáte klasickou prohlídku, vyberete se svého konkrétního průvodce - bezdomovce, který je do projektu zapojen. Ten na vás bude čekat kolem osmé hodiny večerní na předem domluveném místě, nejčastěji u pražského hlavního nádraží. Odtud budete v malé skupině putovat především místy, které sami bezdomovci znají nejlépe. Zjistíte, jakými způsoby si obstarávají jídlo a ošacení, navštívíte například jejich oblíbené hospody i prostory, ve kterých se mohou schovat před mrazem, dozvíte se, pod jakými vltavskými mosty se dá vcelku obstojně přespat. Procházku často doplní pikantními historkami z podsvětí, ukáží vám, kde se scházejí drogoví dealeři nebo místa rozdělená podle typu prostitutek, které tam nabízí své služby. Se svým průvodcem tak zažijete tři hodiny plné netradičních zážitků při procházce noční Prahou. 

 Úspěšný projekt rozšiřuje své služby

Vzhledem k tomu, že projekt slavil velké úspěchy již ve svém prvním roce a mluvilo se o něm nejen u nás, ale i v zahraničí, rozhodli se jeho zakladatelé rozšířit nabídku jak služeb, tak míst, kde se lze programu zúčastnit, a tak po Praze jsou prohlídky realizovány ještě v Olomouci a Českých Budějovicích.

Kromě klasické prohlídky si můžete objednat program "24 hodin bez domova", ve kterém si účastníci musí během 24 hodin na ulici určitým způsobem zajistit peníze, jídlo i místo na spaní. Dále je na nabízen "Bezdomovecký teambuilding" určený pro manažery a zaměstnance. Pro ně jsou připraveny originální a smysluplné týmové úkoly z oblasti marketingu, logistiky, prodeje, financí a lidských zdrojů. V rámci aktivity zaměřené na prodej mají například účastníci za úkol prodat přímo na ulici předměty nalezené v kontejneru, a to co nejrychleji a za co nejvíc peněz. 

Pro studenty středních škol je určena městská hra "Prague homeless chalenge", která je převážně zaměřena na praktické vzdělání týkající se přežití na ulici, nechybí však ani zábavná část, jako třeba štafetový závod s plnou igelitkou nebo community art. 

Celý projekt má za cíl hlavně pomoci lidem bez domova a více upozornit na jejich problémy, což se provozovatelům projektu Pragulic úspěšně daří již pátým rokem.

Bezdomovcem na zkoušku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!