Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční atmosféra / foto: shutterstock

Knihy, které navodí vánoční atmosféru

Pokud patříte k vášnivým čtenářům a také vás již omrzely dokola vysílané pohádky a filmy, máme pro vás seznam knih, které spolehlivě navodí vánoční atmosféru.

Je libo Dickensovu Vánoční koledu, nebo snad něco méně proslulého jako Vánoční stromeček od Julie Salamonové? A co takhle detektivku s adventní tematikou?

Vánoční koleda (Charles Dickens)

Na úvod jedna klasika. Jeden z nejznámějších vánočních příběhů od Charlese Dickense vyšel poprvé v roce 1843 s ilustracemi Johna Leeche. Povídku Vánoční koleda (A Christmas Carol), vyprávějící příběh nápravy lakotného Ebenezera Skruže, si okamžitě zamilovali čtenáři i kritici a vznikla celá řada jejích filmových i divadelních adaptací. Kniha by neměla chybět v žádné domácnosti.

Vánoční stromeček (Julie Salamonová)

Příběh nás seznámí se zahradníkem Rockefellerova centra v New Yorku, kterého každý rok o adventu čeká nelehký úkol: najít pro komplex vhodný vánoční stromek. Jednou na jaře, ačkoli je do Vánoc ještě daleko, náhodou objeví nádhernou jedli na pozemku jednoho kláštera. Zahradník, který je stromem zcela okouzlen, požádá jeptišky, zda si jej na Vánoce může odvézt.

Jedle, o niž zahradník projeví zájem, má mnohem bohatší historii, než by se na první pohled mohlo zdát; pro sestru Antonii, jednu z jeptišek, která coby sirotek v klášteře vyrostla, byl strom jediným přítelem. Vánoční stromeček (The Christmas Tree, 1996) je jednoduchým, avšak zajímavým příběhem o nadčasovém přátelství mezi dívkou a stromem.

Největší příběh všech dob (Fulton Oursler)

Jak již název napovídá, jedná se o příběh narození Ježíše Krista. Toto téma bylo literárně zpracováno již mnohokrát, avšak kniha Fultona Ourslera Největší příběh všech dob (The Greatest Story Ever Told) z roku 1948 je jedna z mála, již ocení i ateisté. Ourslerův styl je jednoduchý a čtivý, a příběh Krista je tak přístupný i nezasvěceným čtenářům.

Vánoční skříňka (Richard Paul Evans)

Kniha poprvé vyšla v roce 1993 a setkala se s velikým úspěchem podobně jako Dickensova Vánoční koleda. Příběh vypráví o vdově, k níž se v předvánočním období přistěhuje mladá rodina. Osamělá žena díky ní nalezne klid a objeví skutečné kouzlo Vánoc. Richard Paul Evans napsal tuto knihu jako dárek pro své dvě dcery a neměl v plánu ji vydat. Tuto chybu naštěstí neudělal a tento dojemný příběh již potěšil více než sedm milionů čtenářů.

Vánoce Hercula Poirota (Agatha Christie)

Závěrem máme něco pro ty, kteří neholdují klasickým vánočním příběhům, ale raději se začtou do skvělé detektivky. Hercula Poirota klidné Vánoce rozhodně nečekají. Poté, co bohatý Simeon Lee změní poslední vůli a nařkne svou rodinu z lakoty a hlouposti, je zavražděn ve své (zamčené) pracovně. Podezřelých je mnoho a stop málo. Je štěstí, že policejní velitel Sugden má u sebe na návštěvě geniálního Poirota. Vánoce Hercula Poirota (Hercule Poirot's Christmas, 1938) jsou skvělým příběhem pro milovníky vánoční atmosféry i záhad a napětí.

Knihy, které navodí vánoční atmosféru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!