Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cameo role / foto: shutterstock

Nejpovedenější filmové "štěky", neboli mini-role

Anglické slovo cameo, označující malé filmové role, bychom mohli nahradit českým výrazem „štěk“.

Ačkoli se tyto role zdají být poněkud nevděčné, celá řada filmařů a známých osobností se jimi proslavila, ať už je řeč o Alfredu Hitchcockovi nebo Stanu Leeovi.

Scenárista David Koepp a režisér Steven Spielberg – Ztracený svět: Jurský park

Ve snímku Ztracený svět: Jurský park (The Lost World: Jurassic Park, 1997), jenž je druhým dílem filmové série o lidském pokusu oživit dávno vyhynulé tvory, se krátce objeví i jeho scenárista David Koepp. Když rozzuřený tyranosaurus brázdí ulice San Diega, jeho objetí se stane muž v brýlích, a právě jeho ztvárnil slavný hollywoodský scenárista. V titulcích je pak uveden jako ‚Nešťastný bastard’. V závěrečné scéně se na televizní obrazovce krátce objeví též režisér Steven Spielberg.

Ukázku možno shlédnout ZDE.

Leonard Nimoy – Star Trek

Již zesnulý herec Leonard Nimoy si ještě před svou smrtí v roce 2015 zopakoval svou nejslavnější roli. V novém Star Treku (2009) režiséra J.J. Abramse si zahrál pana Spocka, kterého ztvárnil v mimořádné úspěšném televizním seriálu Star Trek (1966–1969).

Nimoyova účast na projektu byla pro tvůrce Roberta Orciho, Alexe Kurtzmana a J.J. Abramse natolik důležitá, že mu s prosbou o spolupráci zavolali osobně. Svým gestem tak potěšili řadu fanoušků někdejšího televizního hitu.

Ukázku možno shlédnout ZDE.

Stan Lee – filmy, které produkuje

Muž u stánku na pláži, host na večírku Tonyho Starka, řidič vozu, který se snaží vytáhnout Thorovo kladivo, armádní generál či pacient psychiatrické kliniky. To je jen hrstka cameo rolí, v nichž se během let objevil komiksový scenárista a filmový producent Stan Lee.

Mistr komiksů a krátkých rok však hostoval i v pořadech, které sám neprodukoval, např. v seriálech Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory, 2007–), Hrdinové (Heroes, 2006–2010) nebo Simpsonovi (The Simpsons, 1989–).

Ukázku možno shlédnout ZDE.

Martin Scorsese – Taxikář

Roli zákazníka ve filmu Taxikář (Taxi Driver, 1976) původně neměl ztvárnit režisér Martin Scorsese, ale skutečný herec. Ten však na natáčení nedorazil, neboť měl nehodu a skončil v nemocnici. Slavný hollywoodský režisér se nakonec rozhodl, že se role zhostí sám.

Kromě zákazníka, který jede zabít nevěrnou manželku, si Scorsese zahrál ještě jednu malou roli. Mihnul se ve scéně, v níž se poprvé objeví postava Betsy (Cybill Sheperdová), konkrétně v momentě, kdy vstupuje do budovy. Koho by napadlo, že vousatý muž v tmavě zeleném tričku je ve skutečnosti génius stříbrného plátna?

Ukázku možno shlédnout ZDE.

Alfred Hitchcock – 39 cameo rolí

Britský režisér Alfred Hitchcock se objevil ve 39 ze svých 52 filmů. Vidět jsme ho mohli v nejrůznějších cameo rolích; zahrál si např. cestujícího s kontrabasem v Cizincích ve vlaku (Strangers on a Train, 1951) či muže procházejícího kolem Joela McCrea ve snímku Zahraniční dopisovatel (Foreign Correspondent, 1940).

Tvář slavného mistra napětí se objevila i na fotografii ze třídního srazu ve filmu Vražda na objednávku (Dial M for Murder, 1954) či ve snímku Záchranný člun (Lifeboat, 1944), tentokrát v novinách, které jedna z postav čte.

Nejpovedenější filmové "štěky" role

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!