Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
hra na kytaru ilustracní obrázek / foto: shutterstock

Kdy je dobré začít hrát na kytaru? Přece teď!

Kytara patří k nejoblíbenějším hudebním nástrojům. Možná za to vděčí své flexibilitě – je jen na vás, zda budete hrát na akustiku u táboráku, nebo elektriku v rockové kapele.

Ovšem jistě k tomu přispívá i jednoduchost hry. Elementární akordy a rytmy pravou rukou se naučí i malé děti. A na rozdíl od klavíru či klarinetu kytara ani není tolik o hudebním sluchu.

Naučit se základní rytmy a akordy na kytaru zvládne opravdu každý. Hrát se učí kolikrát už děti ve školce. Zvládají to, jen je potřeba jim pořídit menší hudební nástroj, aby mohly svými krátkými prstíky zmáčknout všechny struny.

Ani v dospělosti není pozdě

Rodiče by měli své děti vést ke hře na nějaký hudební nástroj. Podpoří tím jejich kreativitu, koordinaci rukou, pravou mozkovou hemisféru či sebevědomí. Hra na kytaru má mnoho pozitivních důsledků. Násilím do ní dítě ale určitě nenuťte. Hudba ho musí bavit. Bude-li na každou hodinu chodit s odporem, výsledky nikdy nebudou takové, jako kdyby doma každý den s nadšením trénovalo nové akordy.

Litujete vy v dospělosti, že vás rodiče kdysi nedonutili naučit se na něco hrát? Ani teď přece není pozdě. Dospělý člověk možná nemá tolik možností jako děti – nejsou pro něj otevřeny kurzy v ZUŠ ani DDM. Může si však sehnat soukromého učitele, nebo se učit samostatně. Zvládnete to i vy.

Učte se podle online kurzů

Na co platit učitele? Investujte raději do pořádného nástroje, protože dobrá kytara vám vydrží na dlouhá léta. Jen občas natáhnete nové struny. Místo placení kurzů se dívejte na videa online. Existuje dokonce kytarová škola NaNastroj.cz, kde vás naučí základní akordy, doprovodné rytmy, jednoduché písně, naladit kytaru, vyměnit struny a mnoho dalšího. Funguje už od roku 2010 a za tu dobu se podařilo nashromáždit skutečně spoustu zajímavého obsahu. Stanovte si jeden den v týdnu, kdy se budete hře na kytaru věnovat, a v létě už můžete oslnit u táboráku. Nebo sníte spíš o kariéře v rockové kapele?

K tomuto článku není otevřena diskuze