Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dublin / foto: shutterstock

Znamenité irské televizní seriály

Zastíněny Velkou Británií, pořady irské produkce se k nám do střední Evropy dostanou jen zřídka.

Přesto i v tomto ostrovním státě, tradičně považovaném za zemi whisky a pesimismu, vznikají zajímavé televizní projekty, ať už se jedná o drama Láska/nenávist, nebo o komediální seriál Moone Boy.

Moone Boy (2012–2015)

Autorem tohoto komediálního seriálu je irský herec Chris O'Dowd, který v seriálu hraje jednu z hlavních rolí. Hrdinou tohoto zčásti autobiografického příběhu je malý chlapec Martin Moone (David Rawle), vyrůstající v městečku Boyle v devadesátých letech. Jeho nejlepším přítelem je Sean (O'Dowd), na kterého se Martin může kdykoli a s čímkoli obrátit. Je po všech stránkách dokonalý, až na jednu drobnou vadu: Existuje jen v mysli chlapce. Tento humorný sitcom patří k nejoblíbenějším seriálům v Irsku a hravě může konkurovat současné britské produkci.

Láska/nenávist (2010–2014)

Seriál Láska/nenávist (Love/Hate, 2010–2014) Stuarta Carolana vypráví příběh fiktivního Dublinského drogového gangu, který se musí vypořádat nejen se všudypřítomnou policií, ale také s vnitřními spory. Seriál byl velmi oblíbený jak mezi diváky, tak i u kritiků. Oceňován byl hlavně pro skvělý scénář, realisticky vyobrazující irskou kriminalitu, a obsazení. V hlavních rolích se objevili např. Ruth Neggaová ze seriálu Preacher (2016–) či Aidan Gillen známý z Hry o trůny (Game of Thrones, 2011–).

Otec Ted (1995–1998)

Oblíbený britsko-irský sitcom zachycuje život na jedné bohem zapomenuté farnosti na ostrově nedaleko irského pobřeží. Jeho hrdinou je otec Ted Crilly v podání Dermota Morgana, který se musí potýkat nejen se svéráznými věřícími, ale i s vlastními „spolubojovníky” za svátost boží. Pro původem irského herce a komika Dermota Morgana se jednalo o zlomový projekt, neboť role otce Teda mu vynesla slávu i ve Velké Británii.

Chlapci paní Brownové (2011–)

Chlapci paní Brownové (Mrs. Brown’s Boys, 2011–) je televizní seriál irského komika Brendana O’Carrolla, který sám ztvárňuje hlavní hrdinku Agnes Brownovou. Postavu rozhodné ženy, která se snaží, aby její chlapci uspěli v životě, stvořil O’Carroll pro účely svých komediálních výstupů a sklidil za to u diváků nemalý úspěch. Zajímavostí je, že v seriálu se objeví celá řada O’Carrollových příbuzných, zejména v menších epizodních rolích. V roce 2014 vznikl dokonce film s názvem Mrs. Brown's Boys D'Movie.

Fair City (1989–)

Závěrem něco pro milovníky nekonečných seriálů. Soap opera Fair City, vysílaná od roku 1989, je v Irsku nejsledovanějším seriálem vůbec. Průměrná sledovanost se pohybuje kolem 550 000 diváků a jedná se o největší úspěch irské televizní stanice RTÉ. Děj seriálu o 28 sériích se odehrává v Carrigstownu, na fiktivním předměstí Dublinu, kde člověk najde úplně vše, od restaurací a obchodů přes nemocnici až po komunitní centrum. Dříve vysílala RTÉ jednu třicetiminutovou epizodu týdně, nyní běží každý týden čtyři díly. Povědomé?

Znamenité irské televizní seriály

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!