Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alain Delon na festivalu v Canne / foto: shutterstock

Nejzajímavější románoví detektivové

Detektivní romány jsou u čtenářů velmi oblíbené. Důležitou součástí této literatury je kromě poutavého příběhu a napínavé atmosféry také hlavní postava. Mnohá díla se totiž stala bestsellery právě díky osobitým hrdinům.

Fabio Montale (Jean-Claude Izzo)

V našich končinách je komisař Fabio Montale znám hlavně z televizní minisérie Joséa Pinheira z roku 2002, kde postavu svérázného policisty ztvárnil herec Alain Delon. Fabio Montale je původně románovou postavou z tzv. marseilleské trilogie[1], jejímž autorem je básník a prozaik Jean-Claude Izzo.

Montale je nesmírně zajímavou postavou: Tento elegán miluje poezii – obzvlášť dílo Louise Brauquiera –, sbírá jazzové a bluesové desky a holduje whisky. Důležitý je také fakt, že hrdina pochází z rodiny italských imigrantů a sám se zabývá situací v nechvalně proslulých předměstích Marseille.

Dr. Laszlo Kreizler (Caleb Carr)

Z Marseille konce dvacátého století do New Yorku roku 1896. Právě v době, kdy newyorské policii velí Teodore Roosevelt, se odehrává román Caleba Carra Psychiatr (The Alienist, 1994), první díl série o doktoru Kreizlerovi.

Když se policii nedaří zastavit sériového vraha, který řádí v ulicích velkoměsta, sestaví budoucí prezident tajný tým, do jehož čela dosadí moderně smýšlejícího psychiatra Laszla Kreizlera. Román, v němž vystupují fiktivní i skutečné historické postavy, se okamžitě stal bestsellerem. V roce 2018 také vznikl stejnojmenný seriál s Danielem Brühlem, Lukem Evansem a Dakotou Fanningovou v hlavních rolích.

Harry Hole (Jo Nesbø)

Velké oblibě se v současnosti těší detektivní romány spisovatele Joa Nesbøa, což je mimo jiné i zásluhou svérázného protagonisty, detektiva Harryho Hola. Tento kuřák a alkoholik, který se často dostává do konfliktů s podezřelými i s kolegy, je navzdory svým četným charakterovým vadám vynikající vyšetřovatel. Ve zkratce ho lze označit za typického románového antihrdinu, což znamená, že jeho příhody čtenáře jen tak neomrzí.

Jules Maigret (Georges Simenon)

Přečíst všech sedmdesát pět románů a dvacet pět povídek Georgese Simenona, v nichž vystupuje postava komisaře Maigreta, je téměř nadlidský výkon. Jules Maigret, pařížský policejní komisař, je vynikající vyšetřovatel, jehož největšími přednostmi jsou intuice, logické uvažování i znalost psychologie. Maigret však – na rozdíl od jiných geniálních detektivů – není neomylný a nejednou se během vyšetřování zmýlí. Naštěstí je vždy nablízku jeho skvělá manželka…

Philip Marlowe (Raymond Chandler)

Dalším z řady románových detektivů-antihrdinů je soukromé očko Philip Marlowe, protagonista knih Raymonda Chandlera. Tento svérázný detektiv se poprvé objevil v románu Hluboký spánek (The Big Sleep, 1939), který sklidil velký úspěch. Phil Marlowe se zdánlivě podobá Harrymu Holovi, minimálně tedy svou zálibou v alkoholu a cigaretách. Dalším jeho charakteristickým znakem je slabost pro ženy nevalné pověsti či ironické a cynické vyjadřování. Inu, ne každý může být uhlazený džentlmen…

[1] Total Khéops (1995), Chourmo (1996), Solea (1998)

Nejzajímavější románoví detektivové

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!