Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kontroverzní román / foto: shutterstock

Kontroverzní romány 20. a 21. století

I v moderní éře, proslulé avantgardními literárními směry a jistou tvůrčí svobodou, vznikla řada až šokujících děl. Když např. v 50. letech vyšel román Lolita, ukončilo to politickou kariéru nakladatele Nigela Nicolsona.

Lolita – Vladimir Nabokov

Nejslavnější dílo původem ruského spisovatele Vladimira Nabokova Lolita (1955) vzbudilo v padesátých letech nemalý rozruch. Jeho protagonista, literární vědec Humbert Humbert, je totiž sexuálně přitahován dvanáctiletou dívkou Dolores Hazeovou. Dílo bylo svým obsahem natolik skandální, že ačkoli je autor dokončil již v roce 1953, vydání se dočkalo až roku 1955.

Dílo však nevzbudilo velké ohlasy, dokud je britský spisovatel Graham Greene neoznačil za knihu roku. Ve Francii byl poté román na dva roky zakázán a ve Velké Británii jeho vydání ukončilo politickou kariéru nakladatele Nigela Nicolsona. Naopak velmi klidně byla kniha přijata ve Spojených státech, kde se po publikování v srpnu 1958 stala bestsellerem.

 

Barva nachu – Alice Walkerová

Dnes již klasické dílo Alice Walkerové Barva nachu (The Color Purple, 1982) rovněž bylo přijato poněkud rozporuplně. Afroamerická autorka se ve své próze, psané formou dopisů Bohu, věnuje řadě důležitých a v té době tabuizovaných témat, např. sexismu, znásilnění, zneužívání žen či incestu.

Řada škol napříč Spojenými státy odmítla zařadit knihu do svého kánonu kvůli přílišné sexualitě a mnohé knihovny reagovaly obdobně, a to i navzdory úspěchu u čtenářů. Román, který podobně jako Lolita vyniká osobitým stylem, byl natolik populární, že se dočkal filmového zpracování v podání Stevena Spielberga.

 

Odysseus – James Joyce

Podle mnohých odborníků je román Odysseus (Ulysses, 1922) irského prozaika a básníka Jamese Joyce jedním z nejdůležitějších anglicky psaných děl dvacátého století. Na příběhu ‚jednoho dne‘ života Leopolda Blooma a obyvatel Dublinu pracoval Joyce sedm let, a když v roce 1921 rukopis dokončil, žádné britské ani americké nakladatelství o něj nestálo.

Problémem byla údajná obscénnost díla – cenzorům vadila např. pasáž o masturbaci –, a tak román vyšel nejprve v edici pařížského nakladatelství Shakespeare and Company. Ve Velké Británii byla již hotová kniha zakázána až do roku 1930, ve Spojených státech ještě o tři roky déle.

 

Laskavé bohyně – Jonathan Littell

Knih, jejichž děj se odehrává za druhé světové války, vznikla celá řada, a tak zařazení Littellova románu Laskavé bohyně (Les Bienveillantes, 2006) mezi nejkontroverznější díla moderní doby může působit bizarně. Tento román je však nevšední díky svému protagonistovi, kterým je přesvědčený nacista a důstojník SS Maximilien Aue.

Ve Francii získal Littell – původem Američan – Velkou cenu Francouzské akademie a v listopadu téhož roku i prestižní Goncourtovu cenu. Román o „malé rybě“ ve světě válečných zločinců byl však kupř. v Německu přijat veskrze chladně, mnohdy i s odporem. Jeden německý kritik ho dokonce označil za ‚pornografii násilí‘.

Kontroverzní romány 20. a 21. století

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!