Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cestování v džípu / foto: shutterstock

Nejlepší cestovatelské filmy, kterými můžete zakončit léto

Čas cestování a objevování nových kultur se pomalu blíží ke konci. Letní náladu si však můžete udržet díky celé plejádě tzv. road movies, v nichž hrdinové vyrážejí na cesty a kromě cizích krajů poznávají i sami sebe.

Thelma a Louisa (1991)

Ve výběru těch nejlepších ‚road movies‘ nesmí chybět Oscarem oceněný snímek Ridleyho Scotta Thelma a Louisa (Thelma & Louise, 1991). V něm se dvě kamarádky – životem znavená servírka Louisa (Susan Sarandonová) a manželem ovládaná Thelma (Geena Davisová) – vydávají do hor ve snaze uniknout každodenní rutině.

Thelma se během výletu opije a začne flirtovat s cizím mužem. Když se ji onen neznámý svůdce pokusí znásilnit, objeví se Louisa a agresora v afektu zastřelí. Společně pak obě kamarádky utíkají před vinou do Mexika. Slavný film Ridleyho Scotta je víc než jen ‚road movie‘, pojednává totiž o stavu dnešní společnosti i komplikovaných vztazích mezi lidmi.

Útěk do divočiny (2007)

Milovníky žánru jistě nezklame režisérský počin Seana Penna Útěk do divočiny (Into the Wild, 2007), natočený na motivy stejnojmenné knihy Jona Krakauera z roku 1996. Protagonista filmu Christopher McCandless (Emile Hirsch) ve svých dvaadvaceti letech právě dokončil školu, avšak namísto hledání práce vyráží na dlouhou cestu bez jasného cíle.

Kniha samotná, vycházející z Krakauerova obsáhlého článku v časopisu Outside, se okamžitě po vydání stala bestsellerem a byla přeložená do několika jazyků, včetně češtiny. Podobného úspěchu se dočkal i film, v němž Penn prokázal svůj nemalý režijní talent.

Na pokraji slávy (2000)

Ve filmu Camerona Crowea Na pokraji slávy (Almost Famous, 2000) se divák seznámí s patnáctiletým Willem (Michael Angarano), kterému starší sestra po odchodu z domova zanechá sbírku rockových desek. Hudba osloví mladíka do té míry, že o ní začne psát do školního časopisu. Navíc se zhlédne v uznávaném hudebním kritikovi Lesteru Bangsovi (Philip Seymour Hoffman).

Will se náhodně seznámí s kapelou Stillwater, o které má napsat. Na mladíka se následně obrátí prestižní časopis Rolling Stone s požadavkem, aby pro ně sepsal reportáž. Will navrhne, že se zaměří právě na stále populárnější skupinu Stillwater, načež s hudebníky vyráží na zběsilé rockové turné plné alkoholu a drog.

Bezstarostná jízda (1969)

Náš výběr lze zakončit snad jen žánrovou klasikou ze šedesátých let. Snímek Bezstarostná jízda (Easy Rider, 1969) vypráví příběh dvou hippiů Billyho (Dennis Hopper) a Wyatta (Peter Fonda), kteří z horkého Los Angeles vyrážejí do New Orleansu na karneval.

Vše na jejich cestě je nahodilé a neplánované, ať už jde o návštěvy provinčních barů, sex s neznámými ženami či setkání s mladým právníkem Georgem Hansonem (Jack Nicholson). Film však není jen road movie, v níž je cesta důležitější než cíl. Obsahuje řadu revolučních myšlenek ze sklonku šedesátých let, z nichž mnohé jsou aktuální i dnes.

 

 

Nejlepší cestovatelské filmy, kterými můžete zakončit léto

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!