Co na tom, že se za plotnou necítíte jako ryba ve vodě – vyberete-li si správné recepty, pečení pro vás přestane být utrpením. K těm nenáročným, avšak přesto velmi chutným patří ořechové slzičky.
Ingredience
- 2 hrsti vlašských ořechů
- ½ balení bílé čokoládové polevy
- 1 ks ořechového těsta
Na krém:
- 1 lžíce kakaa
- ½ hrnku mléka
- ¼ kostky másla
- 3 lžíce jemně mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce pšeničné polohrubé mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce másla
Postup přípravy ořechového těsta
Ořechové těst můžeme koupit hotové, nebo si ho vytvořit. K přípravě vlastního těsta potřebujeme:
- 1 hrnek pšeničné hladké mouky
- 2/3 hrnku mletých vlašských ořechů
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1/3 kostky másla
- 1 žloutek
- sůl
Příprava ořechového těsta je jednoduchá. Na vál nasypeme mouku, do které přidáme cukr a ořechy. Prstem uděláme do hromádky důlek a vyklepneme do něj žloutek. Poté přidáme máslo nebo tuk (rozkrájíme na kousky) a osolíme. Směs prokájíme a zároveň ji nožem nahrneme směrem ke středu válu. V momentě, kdy se těsto začne lepit, ho doděláme rukama. Po zabalení do fólie uložíme na cca hodinu na chladnější místo.
Postup přípravy cukroví
V rendlíku rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme mleté ořechy. Směs odstavíme z plotny až ve chvíli, kdy se ořechy začnou lehce barvit dozlatova. Přidáme k nim mouku, necháme mírně zchladnout a po prošlehání s mlékem přivedeme do varu a po dobu 10 minut vaříme. Že je směs hotová poznáme podle toho, že zhoustne.
Z těsta uděláme 2 mm silný plát a vykrájíme do něj slzičky (cca 80), které pak po dobu 6 – 7 minut pečeme na plechu s papírem na pečení v troubě předehřáté na 160 °C. Až budou hotové, necháme je vychladnout na rovné desce.
Ořechovou směs vyrobíme v misce ze změklého másla, cukru a kakaa. Ingredience důkladně promícháme a do kakaového másla zapracujeme připravenou ořechovou směs, kterou předtím prošleháme. Krém uložíme do chladničky, kde ztuhne.
A pak už jen pomocí krému spojíme dvě vykrojené slzičky a necháme je na cca 20 – 30 minut ztuhnout v chladničce. Posledním krokem je namočení poloviny cukroví do rozpuštěné čokoládové polevy a dozdobení čtvrtkou vlašského ořechu.
Jednoduchý recept na delikátní ořechové slzičky
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!