Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ořechové slzičky / foto: seocentrum

Jednoduchý recept na delikátní ořechové slzičky

Vánoce klepou na dveře a nezbývá, než se zásobit voňavým cukrovím, které se doslova rozplývá na jazyku. Zapomeňte na kupné cukrovinky ze supermarketu a udělejte svým nejbližším radost domácí výrobou.

Co na tom, že se za plotnou necítíte jako ryba ve vodě – vyberete-li si správné recepty, pečení pro vás přestane být utrpením. K těm nenáročným, avšak přesto velmi chutným patří ořechové slzičky.

Ingredience

- 2 hrsti vlašských ořechů

- ½ balení bílé čokoládové polevy

- 1 ks ořechového těsta

Na krém:

- 1 lžíce kakaa

- ½ hrnku mléka

- ¼ kostky másla

- 3 lžíce jemně mletých vlašských ořechů

- 2 lžíce pšeničné polohrubé mouky

- 3 lžíce moučkového cukru

- 1 lžíce másla

Postup přípravy ořechového těsta

Ořechové těst můžeme koupit hotové, nebo si ho vytvořit. K přípravě vlastního těsta potřebujeme:

- 1 hrnek pšeničné hladké mouky

- 2/3 hrnku mletých vlašských ořechů

- ½ hrnku moučkového cukru

- 1/3 kostky másla

- 1 žloutek

- sůl

Příprava ořechového těsta je jednoduchá. Na vál nasypeme mouku, do které přidáme cukr a ořechy. Prstem uděláme do hromádky důlek a vyklepneme do něj žloutek. Poté přidáme máslo nebo tuk (rozkrájíme na kousky) a osolíme. Směs prokájíme a zároveň ji nožem nahrneme směrem ke středu válu. V momentě, kdy se těsto začne lepit, ho doděláme rukama. Po zabalení do fólie uložíme na cca hodinu na chladnější místo.

Postup přípravy cukroví

V rendlíku rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme mleté ořechy. Směs odstavíme z plotny až ve chvíli, kdy se ořechy začnou lehce barvit dozlatova. Přidáme k nim mouku, necháme mírně zchladnout a po prošlehání s mlékem přivedeme do varu a po dobu 10 minut vaříme. Že je směs hotová poznáme podle toho, že zhoustne.

Z těsta uděláme 2 mm silný plát a vykrájíme do něj slzičky (cca 80), které pak po dobu 6 – 7 minut pečeme na plechu s papírem na pečení v troubě předehřáté na 160 °C. Až budou hotové, necháme je vychladnout na rovné desce.

Ořechovou směs vyrobíme v misce ze změklého másla, cukru a kakaa. Ingredience důkladně promícháme a do kakaového másla zapracujeme připravenou ořechovou směs, kterou předtím prošleháme. Krém uložíme do chladničky, kde ztuhne.

A pak už jen pomocí krému spojíme dvě vykrojené slzičky a necháme je na cca 20 – 30 minut ztuhnout v chladničce. Posledním krokem je namočení poloviny cukroví do rozpuštěné čokoládové polevy a dozdobení čtvrtkou vlašského ořechu.

Jednoduchý recept na delikátní ořechové slzičky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!