Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Battlestar Galactica / foto:

Battlestar Galactica: seriálový bitevník

Cyloni byli stvořeni lidmi. Povstali proti nim. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni, aby si mysleli, že lidmi jsou. Existují v mnoha kopiích. A mají plán...

Battlestar Galactica vychází ze stejnojmenného seriálu, který běžel na televizních obrazovkách před třiceti lety. Původní sérii ovlivnilo šílenství kolem Hvězdných válek, což znamenalo, že se příběh nesl v naivnějším duchu, herci měli na hlavách podivná tupé a admirál vojenské flotily byl oděný div ne v prostěradle.
 

magazin.cz
Zato re-imaginace z roku 2003 je černočerně temná, reflektuje terorismus, politické ideologie, morální zkaženost společnosti. Z dobrodružného béčka v papundeklových kulisách se stalo depresivní válečné drama s promakanou vizuální stránkou.

 

Zapomeňte na všechny Star Treky, Hvězdné brány nebo Andromedy. Nevítejte legrační mimozemšťany s šišatými kebulemi a pestrobarevným make-upem. Zahoďte fasery, lasery i blazery. Dobře mířená kulka z pistole vás pošle za vládci Kobolu dřív, než by kapitán Picard řekl „Skenujte trikodérem generátor stázového komunikátoru“.

 
Kde domov můj?

A když už jsme to nažvýkli, pojďme polknout minutku historie… Podle autorů se lidská civilizace vyvinula na mýtické planetě Kobol, kde se postupně zformovalo třináct kmenů, které přes počáteční neshody utvořily společenství a žily v míru mezi sebou i božstvem. Přibližně před dvěma tisíci lety se stalo něco, kvůli čemu kmeny Kobol opustily.

 

magazin.cz
Dvanáct kmenů osídlilo dvanáct planet, vznikla federace Dvanácti kolonií Kobolu. Brzy nato lidé vyvinuli inteligentní roboty Cylony, aby si usnadnili práci.


Vyspělá umělá inteligence se samozřejmě obrátila proti stvořitelům - vypukla První Cylonská válka, která skončila plichtou a o Cylonech nikdo 40 let neslyšel.

 

Bitevní lodě typu Battlestar si mohly v pohodě odkroutit hlídky na orbitu a těšit se na zasloužený odpočinek. A právě v den, kdy měla být Galactica i se svým velícím důstojníkem Williamem „Billem“ Adamou odstavena do důchodu, o sobě dali Cyloni hlasitě vědět.

 

Jaderný útok na kolonie přežilo přibližně padesát tisíc lidí (tvůrci se vůbec neostýchají tohle číslo dále snižovat) a pokud chtějí udržet lidský druh v učebnicích dějepisu, musí objevit ztracené bratry z třinácté kolonie. Musí najít Zemi.

 
Dokumentární sci-fi

No a je to venku. Battlestar Galactica je dokument a až se bude v USA vysílat poslední díl, na nebi se objeví flotila vesmírných lodí. BSG má tak realistickou a syrovou atmosféru, že není vůbec těžké něčemu podobnému uvěřit.

 

magazin.cz
Ruční kamera se na okamžik nezastaví, poskakuje po bitevním poli, krouží kolem velitelského můstku, takže záběry často působí dojmem živého vysílání. Kameraman „nešikovně“ přeostřuje, zoomuje od celků po detaily oprýskaných stíhaček a pronásleduje důstojníky až do kajut Galacticy, jejíž interiér není pohodlný ani vzdušný. Naopak připomíná stísněné vnitřnosti letadlové lodi.

 

Letecké bitky nejsou doprovázeny hlasitými chóry, místo nich je utlumený zvuk vesmírné prázdnoty originálně podkreslen válečnými bubny nebo hudbou na pomezí klasiky a etnických vlivů. Jakkoli to zní divoce, ve výsledku je syntéza obrazu a zvuku naprosto neopakovatelná. Soundtrack Beara McRearyho patří k Battlestar Galactice stejně neodmyslitelně jako splašené smyčce ke Ztraceným.

 
Ve vesmíru tě nikdo neuslyší krkat

magazin.cz
Člověk by možná čekal, že poslední lidé ve vesmíru potáhnou za jeden provaz, u táboráku se budou držet za ruce a zpívat husitské písně. Jenže i vývoj vztahů a společnosti podléhá logice a promyšlené práci scénáristů.

 

Ve flotile se to jen hemží konflikty, od nevraživosti mezi ústředními charaktery, přes mocenský boj až po neustálý rozpor mezi náboženskými svitky a zdravým rozumem. Robotičtí Cyloni navíc vypadají jako lidé a dokonce si myslí, že je bůh obdaroval duší. Disponují falešnými vzpomínkami, cítí bolest i lásku.

 

Nikdy nemůžete vědět, jestli se z vašeho favorita nevyloupne záporák. A když už se to stane, tak mu klidně začnete fandit, protože bariéry oddělující dobro a zlo jsou tu bleskově demontovány.

 

Pokud si někoho oblíbíte, nebude to díky jeho ctnostem a srdci ze zlata. Mezi posádkou Battlestar Galacticy nenajdete vyloženě dušínovského hrdinu. Každý je tak trochu alkoholik, podrazák, lhář, zbabělec, manipulátor, zrádce nebo vrah… Zkrátka obyčejní vystrašení lidé s hromadou problémů a hnusných vlastností. Všichni ale mají jedno společné – chtějí přežít a nakopat Cylonům plechové zadnice. Když mají nějaké neshody, buď si dají po tlamě nebo si sednou nad skleničkou.

 

Nejčastější reakce diváků při sledování „BéeSGéčka“ zní: „Zase jdou chlastat.“ Lihovin se tu vypije tolik, že budete rádi, když po nakoukání třech sérií neskončíte v protialkoholické léčebně.

 
Začátek konce

magazin.cz
Už dnes je tenhle seriál považován za klasiku žánru. Právě proto, že se vydává daleko za jeho hranice, když mixuje vesmírnou akci s válečným dramatem, politickým thrillerem, a dokonce si dovoluje předkládat úvahy z oblasti náboženství a filozofie.

 

Po roční pauze způsobené scénáristickou stávkou odstartuje Battlestar Galactica vstříc čtvrté a závěrečné řadě. Do 5. dubna tedy máte čas dohnat předešlých 54 epizod. Oproti tomu je i mrknutí zdlouhavě nezáživnou činností.

 

Podívejte se na trailer:

Znáte a sledujete seriál Battlestar Galactica?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47