Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Buddhismus / foto: shutterstock

Brutální kultury, kde se dobrovolně umírá

Každá kultura na světě má svá specifika, některé kultury jsou však odlišné a pro mnohé nepochopitelné. Za určitých okolností se v nich totiž očekává, že člověk dobrovolně ukončí svůj život.

Přísná pravidla pro ženy

Arabské ženy a dívky mají svůj osud většinou předem jasně daný. Jenže dospívající dívky chtějí žít jako ostatní vrstevnice jinde ve světě. A tak tajně poslouchají zakázanou hudbu, flirtují s chlapci nebo nosí vyzývavé oblečení. Na veřejnosti se však chovají dle pravidel, nosí burky a jsou vždy doprovázeny některým z mužských příbuzných. Pokud se prohřešek přece jen provalí, jsou zcela běžná odsouzení k smrti vlastní rodinou a vraždy ze cti. Mnohdy jsou však dívky donuceny k dobrovolné sebevraždě. Jsou zavírány do temných kobek jen s pistolí, provazem nebo jedem.

Arabská žena

Jste staří, jděte zmrznout

Eskymácké národy se vždy vyznačovaly kočovným životem, lovem sobů, bobrů a ryb a vynikající kondicí. Problém ovšem nastával ve stáří, kdy se fyzička vytratila. Proto se v některých eskymáckých kmenech očekávalo od lidí, kteří už nestačili ostatním, že dobrovolně ukončí svůj život, aby jim nebyli na obtíž. Staří a nemocní tak pozřeli léky a omamné látky, které je uvedly do sladkého zapomnění. Odešli pak v lehkém oblečení do mrazivé pustiny umrznout. To se naštěstí dnes již nepraktikuje, ale ve 40. a 50. letech minulého století to bylo běžnou praxí.

Eskymák

Džinismus

Džinusmus je indické náboženství, které založil v 5. století před naším letopočtem Vardhamána Mahávíra, jehož rodiče patřili k sektě, která přikazovala konec života smrtí hladem. Ten tím byl hodně ovlivněn a zanechalo to v něm trauma, na jehož základech založil džinismus, který se vyznačuje tím, že je založený na nenásilí a na tom, že za svou spásu je odpovědný každý sám. Nakonec však i on sám umírá dobrovolnou smrtí hladem. V džinismu jsou však přesně daná pravidla, kdy je taková smrt přípustná. Zvolit tuto smrt byste měli, pokud jste bezvýchodně obklíčeni nepřáteli, v případě hladomoru nebo vážných zdravotních potíží, ale také v situaci, kdy nejste schopni dostát svým slibům.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 3/2010

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEinismus

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vra%C5%BEda_ze_cti

 

Brutální kultury, kde se dobrovolně umírá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!