Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moravská vlajka / foto: zamoravu.eu

Moravské vlajky v letošních letních svátcích zavlály na východě naší republiky

Tak jako v minulých letech i letos se koná vlajková iniciativa na počest svátku příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu v 9. století našeho letopočtu. A je jich opět více!

Znáte moravskou vlajku? Má nahoře žlutý a dole červený pruh a uprostřed moravskou orlici. Cílem tohoto počinu je připomínka příchodu sv. bratří Cyrila a Metoděje, patronů Moravy a spolupatronů Evropy, na Velkou Moravu a jejich civilizační přínos. Vyvěšením vlajky Moravy chtějí radnice upozornit na odkaz tisícileté historické země Moravy, která je základem našeho státu. A vzdát poctu Moravě s její nezaměnitelnou kulturou, bohatou historií a tradicemi.  

Vlajkovou iniciativu pořádá Moravská národní obec, která má radost, že oproti minulému roku se připojily další, některé velmi důležité obce a tím se přihlásily k moravské historii. Letos se tato událost koná už po dvanácté. Členové Moravské národní obce komentují letošní výsledky následovně:

Vlajky moravy v našich obcích - zdroj: zamoravu.eu

Mezi perlami dvanáctého ročníku iniciativy "Za vyvěšování moravské vlajky" je západní Morava. Nově moravskou vlajku vyvěsí město Třebíč. Toto okresní město se svými 35 tisíci obyvateli po Jihlavě druhé největší město kraje Vysočina. Je nám ctí, že si toto krásné západomoravské město, plné historických skvostů a památek včetně těch zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO, můžeme zapsat mezi města a obce, které 5. července vyvěsí vlajku Moravy. Třebíč spojuje svou historii se založením benediktýnského kláštera v roce 1101. Město se stalo záhy významným střediskem náboženského života a vzdělanosti. Bývalo střediskem židovské kultury na Moravě a unikátně zachovaná židovská čtvrť, jedna z největších v Evropě, je němým svědectvím zdejšího soužití Židů a křesťanů. Dnes je důležitým hospodářským, správním, politickým i kulturním centrem jihozápadní Moravy (ze stránek města).

Na Třebíčsku se poprvé k vyvěšení vlajky registrují neméně významné obce, například městys Mohelno, známý národní přírodní rezervací Mohelenská hadcová step, nebo obec Valeč s renesančním zámkem z roku 1534. Z těch menších Příštpo a Radkovice u Budče.

Vlajky moravy v našich obcích - zdroj: zamoravu.eu

Okres Žďár nad Sázavou: milé překvapení přišlo i z VELKÉHO MEZIŘÍČÍ. Těší nás, že i toto nádherné historické město můžeme od nynějška uvádět na našem seznamu moravských obcí a měst. „Velmez“ je fascinující město plné historie, například místní zámek připomíná císařské manévry z roku 1909, které tu proběhly. Mezi nejvýznamnější hosty tehdy patřili císař František Josef I., císař Vilém II. a následník trůnu František Ferdinand d´Este, hostitelem byl zámecký pán hrabě František Harrach.

Avšak příslovečnou třešničkou na dortu je bývalé hlavní moravské zemské město, stotisícová OLOMOUC. Je nám nesmírných potěšením a ctí, že statutární město Olomouc s moravskou orlicí ve znaku tímto způsobem stvrzuje svou příslušnost k Moravě a moravským kořenům. S velkou vděčností jsme přijali dopis pana primátora Žbánka, v němž sděluje, že Olomouc 5. července 2021 vyvěsí vlajku Moravy, a chováme naději, že budou následovat i další roky. Olomouc by si zasloužila speciální pozornost a mnohem větší prostor, neboť je to město, které na každém kroku dýchá historií a jeho kráse se jiná města stěží vyrovnávají. Z významných památek připomeňme alespoň tu nejznámější sloup Nejsvětější Trojice, jako jedno z vrcholných děl středověkého baroka je od roku 2000 zařazen mezi světové dědictví UNESCO. Historické jádro Olomouce je městskou památkovou rezervací, druhou nejvýznamnější v České republice.

Vlajky moravy v našich obcích - zdroj: zamoravu.eu

Drtivá většina měst a obcí moravskou vlajku už dávno vyvěšuje. Navíc to dělají i „těžké váhy“ v podobě Krajských úřadů. Když půjdete tyto dny například procházkou v centru Brna, uvidíte žluto-červenou vlajku vlát i na Krajském úřadě Jihomoravského kraje.

„Svátek patronů Moravy sv. Cyrila a Metoděje je příležitostí k připomínce tisíciletého odkazu historické země Moravy, její civilizační poslání pro velkou část světa a základ naší státnosti. Pátý červenec je návrat k moravským tradicím a hrdosti na Moravu. Moravská vlajka je symbolickým vyjádřením úcty k naší rodné zemi, jejím tradicím, svébytné kultuře a bohaté historii. Morava je vnímána jako nezpochybnitelná hodnota v životech obyvatel této země a kulturní dědictví, jež je nutné chránit a rozvíjet pro zachování příštím generacím.“

Letos se k vlajkové iniciativě připojuje už 1582 moravských obcí, což je oproti loňsku nárůst o pouhé dvě procenta, nicméně už moc není kam růst. Na Moravě je celkem asi 1900 měst, městysů a vesnic, takže zbývají nějaké tři stovky. Věřme, že v dalších letech se připojí i zbytek.

Zdroj:

Moravská národní obec (zamoravu.eu)

Moravské vlajky v letošních letních svátcích zavlály na východě naší republiky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!