Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velikonoce v Ostravě / foto: Foto: Václav Sitta, se souhlasem Václava Sitty

Velikonoce pokaždé jinak

V uplynulých dnech proběhla spousta velikonočních jarmarků. My jsme vyrazili na několik z nich a přinášíme vám o nich reportáž.

Velikonoce v Ostravě

Od pondělí 11. do pátku 15. dubna se konal velikonoční jarmark na Masarykově náměstí v Ostravě. Nechyběla zde velikonoční výzdoba v čele s Moranou, jarní farma zvířátek a projížďky na oslících nebo ukázky lidových zvyků a řemesel týkajících se Velikonoc, jako třeba výroba fujar, keramiky, kovářství nebo třeba pletení karabáčů a zdobení kraslic. Také si návštěvník mohl tyto výrobky koupit a odnést domů. Dále na jarmarku byly stánky s alkoholickými a nealkoholickými nápoji a dobrým jídlem. Nemohli jsme minout stánek opavského obchůdku Slezská zahrádka, ve kterém prodávali džemy, marmelády, medy, sirupy a další výrobky vlastní výroby.

Ale i doprovodný program měl co nabídnout. Na Modré pondělí zde vystoupili flašinetáři s pásmem písní a povídáním o Velikonocích a dále pak vystoupil kejklíř se svým vystoupením, během kterého se nejen děti pobavily. Na Šedivé úterý byla připravena řezbářská show, během které řezbáři vyrobili drobná zvířátka a předměty. Během Škaredé středy vystoupila Gajdošská muzika z Jablunkova, která nejen zpívala, ale i předvedla výrobu sýra nebo píšťal. Na Zelený čtvrtek byly připraveny ukázky práce pasteveckého psa a lidová muzika Rozmarýn. A také symbolicky odletěly zvony do Říma. A o Velkém pátku jsme mohli vidět, jak se stříhají ovečky.

Velikonoční tradice
Velikonoční tradice – Zdroj: Shutterstock.com

Velikonoce ve Zlíně

Velikonoční trhy ve Zlíně proběhly na náměstí Míru od středy 13. do čtvrtky 14.4. Náměstí bylo zaplněno spoustou stánků. Koupit se krom občerstvení a pití daly i karabáče, kraslice a další krásné velikonoční zboží. Nechyběly ani velikonoční dílny, malování na obličej nebo na Zelený čtvrtek zelené pivo.

A doprovodný program byl rovněž zajímavý. Ve středu vystoupil Folklórní soubor Trnečka, dětský pěvecký soubor Čamlíci z Malenovic nebo F Dur Jazzband s hostem Leonou Machálkovou.

Ve čtvrtek vystoupil DFS Vonička a CM Paléska, HŠ Yamaha a dvorní kapela valašského království Fleret s hostem Zuzanou Šulákovou. Tato folkrocková legenda v příštím roce oslaví 40 let svého působení na scéně. Během jejich 70 minutového setu zazněly jejich největší hitovky, lidové písničky, písničky z nového alba, ale i dlouho nehrané písničky z prvních alb. Tedy Pod patama cosi, Beskyde, Beskyde, Ševcovská, Na valašském bále, valašské reggae Lélo, lélo, Vizovice, Čistá jak Vizovice, Zafůkané nebo Ovečky zaběhnuté. Návštěvníci, kteří zaplnili velkou část náměstí, si celé vystoupení užívali a s kapelou zpívali. Určitě dobré náladě pomohlo i velice krásné, teplé a prosluněné počasí.

Velikonoce ve Zlíně
Velikonoce ve Zlíně – Zdroj: Shutterstock.com

Velikonoce v Josefově

Během 15. až 18. dubna byl otevřen pro veřejnost turistický areál Bastion I i s kasematy v pevnosti Josefov a byl i velikonočně vyzdoben. A nejen to, 15. a 16. dubna byl pro návštěvníky připraven i velikonoční jarmark. Venku na nádvoří byly stánky s brambůrky, klobásami, rukodělnými výrobky, sirupy a kořením. V předsálí kasemat zase probíhaly dílničky nebo byla možnost si zakoupit skleněné výrobky nebo třeba ručně dělané oblečené a výšivky. Zájemci mohli jít i na komentovanou prohlídku kasemat a podzemí, kde se každý návštěvník seznámí s historií pevnosti.

Velikonoce v Josefově
Velikonoce v Josefově – Zdroj: Shutterstock.com

Velikonoce na Hané

V sobotu 16. dubna proběhla v Hanáckém muzeu v přírodě akce s názvem Velikonoce na Hané. Program byl zajímavý. Venku na dvorku probíhal jarmark. Zakoupit bylo možné třeba hanácké kroje a šátky, kraslice nebo třeba kytky, sazeničky nebo pažitku květinářství. Připraveno bylo i občerstvení v podobě hubanců – pečiva ze sladu, tartaletek, které si návštěvníci mohli sami ozdobit, nebo bábovek v podobě beránků. Nechyběl ani stánek s teplým občerstvením, kde bylo možné si zakoupit párek v rohlíku nebo kebab. Také si zde zájemci mohli uplést pod dohledem zkušeného mistra i svou vlastní pomlázku. V chalupě zas probíhaly různé dílničky, kde si hlavně děti zkusily batikovat kraslici voskem, rostlinami nebo zdobení slámou. V kuchyni zas probíhalo pečení a ochutnávání jidášů. I zde si zájemci mohli výrobu tohoto tradičního velikonočního pečiva vyzkoušet. V odpoledních hodinách proběhlo vystoupení dětí z místní základní školy s jejich velikonočním pásmem.

 

Zdroje:

https://www.eprogram.cz/magazin/84-tipy-na-vylet/3069-velikonoce-v-ostrave-mohou-zprijemnit-pestre-jarmarky?fbclid=IwAR1_yCqH4iH8N3nrWX6osGwpGYUvMCrtmbJO4sB9VSX0BkgZesC-k-5oQ4c

https://www.ceskevelikonoce.cz/velikonocni-trhy-zlin/

https://www.facebook.com/fleretmusic/photos/a.1065850616776220/5557625330932037

https://www.facebook.com/fleretmusic/photos/a.1065850616776220/5524175847610319

https://www.pevnostjosefov.cz/udalosti/velikonoce-na-pevnosti-2022/

https://nmvp.cz/prikazy/akce/velikonoce-na-hane

 

 

Velikonoce pokaždé jinak

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!