Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zajímavé čtení / foto: shutterstock

Pročtěte se do minulosti

Baví vás knihy, jejichž příběh se odehrává na historickém pozadí? Poradíme vám, po jaké knize sáhnout. 

Životy Tudorovských královen

Mezi nejznámější i nejoblíbenější autorky historických románů z prostředí tudorovské Anglie bezpochyby patří Alison Weir. Své romány věnovala už mnoha velkým ženám anglických dějin, ale největšímu zájmu se těší její série románových biografií, z nichž je každá věnována jedné manželce Jindřicha VIII. Tudora. Všechny její knihy jsou poměrně hutné a obsahují plno informací ověřených v dobových pramenech. Alison Weir není jen spisovatelka, nýbrž i historička. Její knihy se sice čtou pomaleji, ale jsou velmi poutavé, mnohdy napínavé a dokážou vás i dojmout.

Anglická královna
Anglická královna – Zdroj: Shutterstock.com

Tajemné a dobrodružné, drsné i dojemné

Pokud dáváte přednost fiktivním příběhům, které se odehrávají na pozadí skutečných historických událostí, nebo z nich dokonce vychází, budete mít na výběr velké množství autorů i knih. Jak nich ale vybrat ty nejlepší? 

Abyste nesáhli vedle, poradím vám, které rozhodně stojí za přečtení. Mezi jedinečné autory patří rozhodně Ken Follett, který čtenáře nejvíce uchvátil knihou Pilíře země. Na ni pak navazují další knihy, Na věky věků a Ohnivý sloup. Autor vás provede životem chudičkého stavitele chrámu a ukáže vám, jak nicotný byl život lidí ovládaných panstvem. 

Dalším autorem, kterého byste neměli minout, je Noah Gordon. Ve svých knihách se věnuje židovské otázce, pogromům, ale i vzdělání, a především lékařským vědám. Nejznámější je jeho kniha Ranhojič, podle níž byl natočen i stejnojmenný film. 

Ken Follett
Ken Follett – Zdroj: Markus Wissmann / Shutterstock.com

Philippa Gregory a romantický pohled na dějiny

Chcete-li číst o anglických dějinách v trochu odlehčenější verzi, nabízí se kromě jiných autorů i Philippa Gregory. Píše nejvíce o anglických královnách, ale ráda se v knihách věnuje i skotské královně Marii Stuartovně a jejímu konfliktu s Alžbětou I. Gregory píše historické romány doplněné o řadu fiktivních scén, přesto i ona se drží historických faktů. Její knihy se čtou velmi svižně a do děje se doslova potopíte. Občas v nich nechybí ani romantika. 

 

Zdroj:

soukromé poznámky redaktorky

 

Pročtěte se do minulosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!