Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dostaňte agenta Smarta / foto: Warner Bros

Agent Smart minul jen o malý kousek

Nejprve trochu historie. Klid, docela nedávné, nemusíte vytahovat učebnice dějepisu...

V šedesátých letech běžel v amerických televizích seriál Get Smart, za kterým stál Mel Brooks, tvůrce komedií jako Spaceballs, Ohnivá sedla, Mladý Frankenstein či Producenti.

Hlavním hrdinou byl smolařský agent organizace CONTROL Maxwell Smart, který jako telefon používal svou botu a spolu s agentkou 99 (původně to měla být agentka 69, ale to vyvolávalo nežádoucí sexuální představy) bojoval proti zločineckému spolku KAOS.

V řadách týmu CONTROL se poflakoval kupříkladu ještě android Hymie, který obvykle bral příkazy příliš doslovně, agent 13, který měl vždycky smůlu na hlídky na nepohodlných a odlehlých místech a další podivné existence.

Seriál se stal kultovním... a tak, když už teď nedávno proběhla renovace Jamese Bonda, dalo se celkem oprávněně čekat, že dojde i na jeho slavnějšího kolegu Smarta.

magazin.cz

Smart pro novou generaci
Ve filmu je Smart zpočátku jen pedantický analytik, který se dlouho snaží o post agenta, jenže je tak nepostradatelný u počítače, že si ho vedení netroufne pustit do terénu.

Teprve když je díky zradě zlikvidována většina ostatních agentů, nezbude šéfovi nic jiného, než ho vyslat, coby agenta 86, do akce. A to přímo do Ruska. A jako parťačku mu dát tvďáckou agentku 99, která z něj nemá ale vůbec žádnou radost.  

Dostaňte agenta Smarta se v jednom zásadně liší od obvyklých agentských komedií. Hrdina není totální idiot. Jasně, je drobet pomalejší v úsudku, ne vždycky mu všechno vyjde, ale není to neschopný trotl. Dokáže střílet, mlátit se i tancovat (dokonce i s dvou set kilovou ženštinou) a dokáže i dobře odhadnout lidské charaktery.

V době, kdy se filmaři řídí zásadou „čím větší blb, tím větší legrace“, je to skoro zázrak. Jen škoda, že tvůrci netušili, co s tím.

magazin.cz

Komické v rámcích možnosti
Dostaňte agenta Smarta je příjemný film. Bohužel „jenom“ příjemný. K tomu, aby se zařadil do čeledi kultovitých, by to chtělo nadupanější a nápaditější komediální pasáže.

Takhle jsou po celé ploše snímku roztroušené drobky gagů, ale nikoho nenapadlo smést je na nějakou masivnější hromádku... nebo jeden nápad vybrousit do bránicervoucí podoby. Jakoby celý film ťukal a zkoušel různé varianty, od situačního humoru, přes akci až po satiru a u žádné se dlouho nezdržel.

Škoda, protože ke ztvárnění agenta Smarta si tvůrci nemohli vybrat nikoho lepšího než Steva Carella. Servírování vtipů s kamennou tváří a troušení mimochodných hlášek Carellovi vyloženě sedne.

Kromě Carella ve filmu září i Anne Hathawayová coby omládnuvší agentka 99, Dwayne „Rock“ Johnson coby Smartův podstatně talentovanější kámoš a Alan Arkin jako šéf celé organizace.

V jediné scéně se tu mihne i Bill Murray převlečený za strom a Masi Oka (známý coby Hiro z Hrdinů) soutěží spolu s Natem Torrencem o titul nejméně využitých postav (ale už je natočený jejich sólový speciál!).

magazin.cz

   
Agenti, nikoliv dementi
Znalce původního seriálu (kdysi dávno běželo pár dílů i u nás) potěší odkazy na originál a ani diváci neznalí pravěkého fenoménu se nudit nebudou.

Scénář má švih a spád a režisér Peter Segal (50x a stále poprvé, Trestná lavice, Kurs sebeovládání) v pohodě zvládá vtipy i akci.

Jasně, některé vtipy jsou povedenější než jiné, málokterý z gagů je hodný zapamatování, ale v současném komediálním marastu to pořád docela září. A právě proto by si člověk přál, aby to bylo ještě o chlup lepší, aby to nebyla jen příjemná výplň letního času, ale aby to sáhlo na post kultu.

Ale, slovy agenta Smarta, je to těsně vedle.

magazin.cz

Dostaňte agenta Smarta, Get Smart, USA 2008. Režie: Peter Segal. Hrají: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne „Rock“ Johnson, Alan Arkin

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 10.7. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18