Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klapka / foto: Shutterstock

Chcete se živit hraním? Musíte mít kliku

Představa, že herci jsou v balíku, neplatí. Jistě, někteří ano, ale ti z oblasti, kteří si nemohou přivydělávat dabingem, reklamou či filmem, určitě ne. Jenže i když se herec zapotí, než si vydělá, většinou to v branži nevzdává.

magazin.cz
On chtěl být pilotem Boeingu, ona herečkou, dnes žijí v Praze a právě divadlo, film a televize je živí. Hynek Čermák a Daniela Choděrová. Když spolu žijí dva herci, má to prý své výhody. Oba vědí, jak tvrdá profese to je, nemusí si vysvětlovat, z čeho a proč jsou unaveni.

 

Zatímco Danielu můžete znát z prvních dvou sérií Rodinných pout, kde hrála zdravotní sestřičku, Hynek hrál například ve Zdivočelé zemi, Nemocnici po dvaceti letech, Poslední sezóně, Edenu nebo v Náměstíčku. Filmovou roli měl třeba v Takové normální rodince, Stalingradu, Johance z Arku či A bude hůř.

 

Vedle filmů a seriálů se objevují i na divadelních prknech. Daniela hrála v Českých Budějovicích, v Praze pak v Divadle pod Palmovkou, Komedii, Celetné a Skeletu, Hynek v Řeznické, Celetné, Národním divadle, Činoherním klubu, Rokoku, ABC nebo Ta Fantastice.

 

Raději natáčení než divadlo

magazin.cz
„Méně mi vadí natáčení, je to jednodušší,“ říká žertu Hynek Čermák. „Divadlo je strašná dřina za málo peněz, film opak, pohoda za spoustu peněz. Ale vážně, když se chcete živit jen divadlem a nemáte štěstí na film a televizi, musíte hrát každý večer. Jinak se neuživíte,“ dodává.

 

A divadelní řemeslo je tuhý chlebíček. Herecký pracovní týden je totiž docela nabitý. Do toho navíc starost o dvě děti, to je potom pořádný šrumec.

 

Tak například Hynek v šest vstává, připravuje si texty, na půl desátou příjezd do divadla a zkouška do 14 hodin. Od patnácti hodinku na namluvení reklamy či dabing, pak hodinku do posilovny a v šest večer už hezky do divadla na představení. Po něm ještě od 23 hodin do dvou v noci příprava textu.

 

Ani Daniela to neměla před premiérou hry v divadle ABC, kde dělalala asistentku režie, o moc lehčí. Vstávala stejně jako Hynek, mezi osmou a devátou už byla v divadle na zkoušce, ta probíhala do čtrnácti. Odpoledne se starala o děti, od devíti večer zařizovala Hynkovy produkční záležitosti, hodinu po půlnoci mohla konečně do postele.

 

Odmítat práci? To se prý nedá. Hynek ale má na televizní nabídky štěstí. Během rozhovoru mu volali z produkce nového seriálu Karla Janáka. Role s dvaceti natáčecími dny během prázdnin, to je něco, co celé rodině zajistí příjem během prázdnin, kdy se divadlo nehraje.

 

„Pokud tedy produkce Hynkovi opravdu zaplatí podle smlouvy. Stává se totiž, že peníze za odvedenou práci musíte vymáhat i rok nebo dva,“ poznamenává Daniela.


A co popularita?

Vedle téhle dávky určité nejistoty patří k řemeslu naopak popularita. Ta s sebou nese pozitiva… „Lidé byli většinou milí, přišli si pro podpis, občas si popovídali.“ ...ale i negativa, samozřejmě. „Všichni vás sledují. Cokoli na písku udělá jiné dítě, to je OK, ale když zlobilo moje, byl to parchant té herečky. To si pak člověk dává bacha na všechno,“ říká Daniela.

 

Hynek hraje většinou záporáky, takže se ho lidé spíše bojí. „Spojují si to s postavou, kterou hraji, a berou to tak, že člověk musí být jako ten, jehož představuje na obrazovce,“ konstatuje Hynek.

magazin.cz

 

Daniela by rozhodně neměnila. Kdyby si měla vybírat znovu, rozhodně by zase hrála. „Chtěla bych více práce, té herecké. Opravdu bych neměnila, baví mě to.“

 

„Já bych raději ten boeing. Divadlo mě vlastně nechytlo do dneška, ale nic jiného tak dobře neumím,“ směje se Hynek a v nadsázce dodává: „Kdybych uměl řídit letadlo stejně jako hraji divadlo, tak létám.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 41