Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejhorší filmové dvojky historie

Jakmile na film zajde do kina dostatek lidí a vydělá spoustu peněz, můžete se klidně s někým vsadit, že se dočká pokračování.

Škarohlídi tvrdí, že druhé díly jsou vždycky horší než originály, o dalších inkarnacích ani nemluvě.

Existuje sice řada výjimek, ale ještě mnohem více případů toto pravidlo potvrzujících. A pak jsou tu pokračování, která působí jako hodně špatný vtip. Aneb jak se geniální výtvor může proměnit v brak nejhoršího kalibru. Některé z nich i tak vydělaly majlant, jiné po právu propadly.

Staying Alive (1983)
Málokteré oko zůstalo suché při sledování velkolepého comabacku Johna Travolty v Pulp Fiction. Odepsaný herec se dokázal vrátit na výsluní. Co ho ale dokázalo tak odepsat, že měl comeback rozměry soap opery? Dvě slova: Staying Alive. A film za nimi stojící.

Odehrával se několik let po úspěšné Horečce sobotní noci a nastavoval příběh tanečníka Tonyho Manera. Děj byl ale naprosto příšerný, Travolta ve většině scén poskakoval v Tarzanově bederní roušce a právem si vysloužil nominaci na nejhoršího herce toho roku. Za kamerou stojící Sylvester Stallone se tehdy moc nepochlapil.

Tržby:
Horečka sobotní noci: cca 240 miliónů dolarů
Staying Alive: 65 miliónů

Matrix Reloaded a Revolutions (2003)
Matrix byl geniální počin bratrů Wachovských, který kolem sebe dokázal rychle vybudovat kult. Jenže autoři si neuvědomili, že jakékoliv další vyprávění už je pouze omezováním fanouškovských fantazií. Nebo si to uvědomili, ale tolik toužili po snadném zisku, že natočili dvě plytká pokračování.

Ta se do pamětí diváků zapsala spíše úchylnými scénami než rozvinutím skvělého příběhu. Ze svěžího sci-fi se stala hloupá akce. Jméno ale lidi přesto přitáhlo a pokračování tak vydělala.

Tržby:
Matrix: 460 miliónů
Matrix Reloaded: 740 miliónů
Matrix Revolutions: 425 miliónů

Batman a Robin (1998)

Podle drtivé většiny fanoušků netopýřího muže je právě pokračování s Robinem tím nejhorším vůbec. Nešlo ale ani tak o Batmanova nosiče vody, ale především otřesný scénář.

Ten naprosto zlikvidoval postavu Mr. Freeze, když ji posunul do komediální roviny a pro jistotu obsadil toporným Arnoldem Schwarzeneggerem. Batmana si střihnul George Clooney – ani jemu role moc nesedla. Přehlídce trápících se hvězd nepomohla ani Uma Thurman.

Tržby:
Batman: 411 miliónů
Batman navždy: 337 miliónů
Batman a Robin: 238 miliónů

Základní instinkt 2 (2006)

Sharon Stone je prý nejinteligentnější herečkou v celém Hollywoodu. Skutečně to tak dlouhou dobu vypadalo. Sláva Sharon strmě stoupla díky Základnímu instinktu, kde si střihla roli vraždící spisovatelky a scéna, kdy přehazuje nohu bez nohu, aniž by měla kalhotky, vstoupila do filmových dějin.

Vstoupila tam i dvojka Základního instinktu, který dlouho nikdo nechtěl natočit, a tak si ho Sharon doslova vydupala ze země. Tím značně zpochybnila svou inteligenci. Film bude navždy zapsán jako jeden z největších propadáků, a to i komerčních.

Tržby:
Základní instinkt: 353 miliónů
Základní instinkt 2: 39 miliónů

Moucha 2
Zatímco remake Mouchy z roku 1986 byl přijat vřele a ještě dnes se občas vrací na televizní obrazovky, pokračování dopadlo tragicky. Příběh je násilně naroubován na konec jedničky.

Najednou se objeví syn „lidské mouchy“, vědce, jehož geny byly zdeformovány, a začne se u něj rovněž projevovat přerod v mouchu. Film stojí prakticky pouze na tom a není divu – dvojku režíroval člověk, který byl u jedničky zodpovědný pouze za speciální efekty.

Tržby:
Moucha: 61 miliónů
Moucha 2: 39 miliónů

Čelisti IV: Pomsta
Hned poté, co bílý žralok sežere jeho letadlo, vyleze Michael Caine v promoklém tričku. V další scéně je úplně suchý. Taková je míra detailu, kterou tvůrci věnovali čtvrtému dílu slavných Čelistí.

Mořská bestie z nějakého důvodu pronásleduje hlavního hrdinu až na Bahamy, kde s ním konečně zatočí jakýsi biolog. Slogan na obalu videokazety říká: „Ze všech Čelistí je tohle ten nejneuvěřitelnější.“ A má pravdu.

Skutečně mizerná pocta prvnímu opravdovému blockbusteru v hollywoodských dějinách. Ne, Spielberg už pod ním podepsán nebyl.

Tržby:
Čelisti: 470 miliónů
Čelisti IV: 52 miliónů

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 169