Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Máj / foto: Bontonfilm

Filmový Máj, krásné obrazy bez smyslu

Tak se nám potvrdila známá pravda, že zásadní lyrickoepické dílo našeho největšího romantického básníka Karla Hynka Máchy je opravdu nezfilmovatelné. Přesto bych tento pokus nebral jako totální fiasko, ale docela záslužnou snahu.

Jestliže režisér a kameraman F.A. Brabec před osmi lety docela uspěl se svou adaptací Erbenovy Kytice, která sice působila spíš jako filmový komiks k doporučené četbě, tentokrát sáhl po opravdu tvrdém oříšku.

magazin.cz

Klišé a manýry
Začátek je sice docela slibný a zdálo by se, že máme před sebou opravdovou filmovou báseň. Záběry pochmurné zimní krajiny se šibeničním vrchem a lebkou na kůlu skvěle doplňuje excelentní recitace i herecký projev Jana Třísky v roli Kata. Podmanivé je i májové procesí vesničanů i výstup po křížové cestě.

Jenomže to vydrží s občasnými výpadky tak necelou třetinu, a pak už se začínají kupit obrazové klišé v poněkud neúnosném měřítku. Kamera je sice efektní, ale manýristická.

magazin.cz


Slibný začátek, děsivý konec
Zásadní problém však nastane až ve dvou třetinách, kdy se vše zlomí do videoklipu kapely Support Lesbiens. Autor sice vysvětluje tento zlom tím, že i Mácha má ve svém intermezzu najednou zcela jinou dimenzi a že zkoušel i jiné varianty, ale to ho ve výsledku neomlouvá.

Ani by nevadilo, že se tu najednou dostáváme do jiné stylizace a obrazů démonů, ale právě fakt, že je to opravdu klip, který by mohl (a možná bude) fungovat dobře zcela samostatně, zatímco tady působí jako pěst na oko.

Pak už se celé dílo řítí ke zkáze vrcholící posledním záběrem v nepochopitelné mrtvolce Jarmily padající ze skály a neuvěřitelně obludnou písní s nejznámější pasáží Máje pod závěrečnými titulky. Asi by se docela dobře vyjímala u táboráku.


magazin.cz

Příliš ohledů škodí
Ale dost hany. Lesbiens je potřeba přiznat, že instrumentální pasáže zvládli se značnou bravurou a vůbec pečlivě vystavěná zvuková stránka filmu stojí za pochvalu. Poměrně svěží je herecký výkon Matěje Stropnického v roli Viléma a ňadra Sandry Lehnertové (jinak studentky mezinárodních vztahů) coby Jarmily jsou skutečně skvostná.

Milostné (respektive sexuální) scény jsou vůbec podány velmi citlivě, horší je to ovšem s akčními momenty podřezávání a lámání kolem. Ty jsou naopak podány snad až příliš citlivě, a to si na brutalitky nijak nepotrpím.

A už jsme zase u těch negativ. Prostě nechápu, jak se může někdo, komu mezitím rozbíjejí všechny údy, ještě láskyplně dívat na svou milou. U Máchy by to mohl být takový oxymoron (věci jdou záměrně proti sobě – např. zborcené harfy tón nebo mrtvé milenky dech), ale tady to nefunguje ani jako básnická metafora.

Také trik se stromem zasaženým bleskem působí poněkud komicky. Navíc tu lyrická a epická rovina oproti Máchovi jde proti sobě a nevytváří symbiózu. Ani jedno není dotažené. Jako příběh to nedrží pohromadě, motivace jsou občas nejasné a poetika se občas vytrácí díky popisnosti.

magazin.cz


Kupte si raději knihu
Ale zpátky k pozitivům. Nádherně symbolický záběr Kata smetajícího ze stolu mrtvé bělásky, úžasné kostýmy, skvostně předvedená epizoda role matky Jarmily v podání Niny Divíškové, jež si umí vyhrát s drobnou mimikou.

Dokonale vybrané jsou exteriéry v čele s Křížovou horou nad Jiřetínem pod Jedlovou. Příroda sama nahrává působivosti filmu. Zkrátka a dobře je tenhle snímek značně rozporuplný.

Každopádně je však záslužné, že díky tomuto počinu vychází ve vydavatelství Mladá Fronta nově knižně i předloha. Tu si rozhodně nenechte ujít. Opravdu stojí za to si ji přečíst, i když je to tak trochu zprofanovaná klasika.

magazin.cz


Máj, Česká republika 2008, 76 min., české znění, režie: F. A. Brabec, hrají: Jan Tříska, Juraj Kukura, Sandra Lehnertová, Matěj Stropnický, Vladimír Javorský, Nina Divíšková, Kryštof Hádek

Hodnocení: 6/10
V kinech od: 21.8. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 105