Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Star Wars: Klonové války / foto: Warner Bros

Clone Wars: Hvězdné války pro prcky

Nové Hvězdné války, tentokrát ve verzi pro ty malé a nejmenší.

Už jen název mate. Film se jmenuje Klonové války a tak celkem právem čekáte, že vám Lucas naservíruje pořádnou řežbu, nějaké bitvy armád, vybuchující planety, hořící hvězdné soustavy, prostě něco masivního a zásadního... a dostanete jen příběh o pátrání po ztraceném synovi Jabby Hutta. Příběh, který nemá z většího děje skoro žádný význam.

magazin.cz


Počítačová přestávka
Pokud nemáte svět Hvězdných válek v malíčku u nohy, tak budete zírat jako puk, protože na vás film vybalí spoustu jmen, míst a situací a nezdržuje se s vysvětlováním. Což asi ani jinak nejde – ale prostě to není film pro začátečníky.

Snímek je zasazený mezi druhý a třetí díl, z čehož jasně vyplývá, že Anakin Skywalker ani Obi Wan-Kenobi nezaklepou svýma jediovskýma bačkorama a tudíž se o ně ani moc nemusíte bát. A taky je jasné, že to neschytají ani padouši, které tvůrci potřebují, aby škodili v dalších filmech a komiksech.

magazin.cz


Ochočená akce
Ale jinak je na co se dívat. Podobně jako v klasických hvězdných válkách, i tady sledujeme několik různých hrdinů na několika různých planetách, jak souběžně řeší problémy s monumentálními příšerami či šermujícími protivníky.

A i tady je film trochu zklamáním. Je tu málo zajímavých nápadů a většinou po sobě jen hrdinové sekají světelnými meči nebo odráží laserové střely. Možnosti animovaného filmu jsou přece jen větší. Ale pár dobrých scén tu je – třeba souboj na kolmé stěně. Škoda, že takových nápadů není víc a že je to celé tak obyčejné.

magazin.cz


Vyzobnuto ze seriálu
Kladem je zajímavá výtvarná stránka vycházející z animovaného seriálu. Počítačová animace se nesnaží o totální realističnost, spíš kráčí ve stylu animovaného seriálu Genndy Tartakovského (tvůrce Powerpuff Girls, Dexter´s Laboratory, Samurai Jack a dalších animáčů).

Odtud taky pochází zákeřná Asajj Ventress a další postavy. To je na filmu fajn, že se s ním ponoříte hlouběji do mytologie Hvězdných válek a jsou představeny postavy, které už někteří znají z komiksů či knih. Ovšem to je asi tak všechno, co se dá pochválit.

magazin.cz


Zpátky do dětství
Tímhle snímkem si Hvězdné války definitivně oblékly plenky a jaly se roztomile žvatlat. Už ani nepředstírají, že jsou pro dospělejší diváky.

Robotičtí protivníci jsou zmatené komické figurky a hlavní důraz ve filmu je na malou Ahsoka Tano, která to nejen nandá dospělým jediům, ale ustavičně trousí nějaké ironické poznámky a proti všemu protestuje a se všemi se hádá, prostě chová se jako oprsklé trdlo - které ovšem vždycky všechny zachrání. Už jsem jen čekal, kdy začne rapovat.

Prostě, pro nás staré mazáky, které na Star Wars vyrůstali, přišel čas zamávat jim šátečkem a přenechat je mladší generaci. Ať si užijí Ahsoku Tano. My zůstaneme u Hana Sola.

magazin.cz


Star Wars: Klonové války, Star Wars: The Clone Wars, režie: Dave Filoni, hrají: Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Christopher Lee

Hodnocení: 5/10
V kinech od: 18.9.2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55