Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
TaTa Bojs / foto: Shutterstock

Tata Bojs slízli smetanu

Kluci z Hanspaulky Tata Bojs natočili nové, celkem netradiční album. Nejde totiž o nový materiál a vlastně jde o nový materiál.

Protimluv? Jen zdánlivý. Na albu smetana (opravdu s malým ’s’) totiž najdeme nové verze starších osvědčených skladeb. Velkou roli při úpravách totiž sehrálo hostující korejské těleso Ahn Trio. Jak prohlásil baskytarista Mardoša, ještě nikdy neměl žádný host na albu Tata Bojs tak velký prostor.

A proč smetana? Kapela název vysvětluje tak, že tímto počinem slízla smetanu, tedy to nejlepší ze svých dosavadních alb. Druhý význam titulu se vztahuje ke komponistovi Bedřichu Smetanovi, od něhož si Tata Bojs už léta vypůjčují motiv z Mé vlasti do písně Toreadorská otázka.

Původně přitom mělo jít jen o koncertní experiment, skupina vybrala několik starších věcí, přearanžovala je do akustické podoby a přizvala sesterské smyčcové těleso Ahn Trio. Výsledek jí ale přišel natolik povedený, že se rozhodla ho zaznamenat i na album.

Jak přeložit Lasičky?
„Narazili jsme na několik jazykových bariér,“ podotkl producent Dušan Neuwerth. „Například nebylo možné holkám přeložit text Lasičky.“ Kapela svůj netradiční počin představí na několika prý komornějších koncertech, součástí scény pak bude fontána, z níž bude tryskat smetana.

Pro dříve silně recesivní, dnes už přece jen dospěleji se vyjadřující Tata Bojs je smetana šestým albem, nepočítáme-li archivní záznamy Šagáli šagáli a Ladovo album.

Debutovali v roce 1997 deskou Ukončete nás...!, následovalo masově oblíbené a dodnes zřejmě nepřekonané Futuretro (2000), na něž navázala odlehčenější kolekce Biorytmy (2002).

Nejkontroverznějším počinem je koncepční Nanoalbum z roku 2004, na němž se kapela nepříliš šťastně pokusila vyprávět celistvý příběh o boji přírody a technologií. Naposledy s novým materiálem přišla loni na desce Kluci kde ste?, která se vyrovnávala se stárnutím muzikantů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43