Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karel Čapek - Věc Makropulos, / foto: dnv-praha.cz

Chtěli byste žít 300 let?

Odpověď na tuto otázku vám možná poskytne přes 80 let stará divadelní hra Karla Čapka Věc Makropulos, která se právě vrátila svou nedávnou premiérou na prkna vinohradského divadla.

Na premiéru Věci Makropulos jsem šla hlavně proto, abych nebyla označena za kulturního barbara, možná mě o trochu více lákala Daniela Kolářová v hlavní roli a dílo Karla Čapka, který je mimochodem „génius nadčasovosti“, ale stejně jsem nic velkého nečekala, žádné efekty, žádné pohledy zblízka, občas určitě neuslyším ani text, budu sedět v sále plném důchodců a modlit se, ať to brzy skončí. Opak byl ovšem pravdou.

Jako první mě zaujala hudba, dost moderní, napsaná inscenaci na míru, plná optimistických i pesimistických zvratů, mající motiv a nápad, elektronická, zkrátka pro dnešního diváka opravdovější než nějaká klavírní serenáda. Navíc se autorovi Dareku Královi povedlo skvěle se trefit do jednotlivých situací a hudba dokreslila pocity až k husí kůži na mém předloktí.

magazin.cz

Výkony některých berou dech
Potom jsem se zaměřila na Emilii Marty (Danielu Kolářovou) v extravagantních šatech a velmi extravagantním účesu, která táhla na vodítku modrého pásovce. Pásovce, říkám si, co to proboha je?

Nebyla jsem schopná najít, jak dlouho pásovci žijí, ale co se týká charakteru a stavby těla, jsou zřejmě pěkně „vyčůraní“, mají ostré zuby a drápy, které dokážou v nebezpečí dokonale využít, mají velmi citlivý čich na nebezpečí a jsou jedni z nejlepších v bleskovém úniku. Predátora překvapí úprkem, schoulením do klubíčka (pásy nejdou u většiny druhů prokousnout) nebo se prostě odkutálí do vody, protože jsou výbornými plavci. Na jednom místě žijí pouhé 3-4 týdny, snad kvůli potravě a pro člověka jsou těžko ochočitelní. A co to má společného s Emilií Marty a Věcí Makropulos?

Pásovec je možná jediným „domácím mazlíčkem“, který s milou Emilií vydrží a jeho charakter se podobá jejímu. V případě nebezpečí se Emilie stáhne a uteče, své děti nevychovává, milence opouští, umí být drsná a v jejím věku přes 300 let jí láska fyzická ani psychická jednoduše vůbec nic neříkají, má prostě takový pěkně tvrdý krunýř. V tom byl zřejmě úmysl režiséra Davida Drábka, když v inscenaci tohoto polystyrenového „mazlíčka“ využil.

Výkony některých herců berou dech. Z výkonu Kolářové jsem byla nadšená a věřte mi, i divadlo může dnešního člověka „na férovku“ rozbrečet. Emilia je tak chladná, tak bezcitná, tak nešťastná, až je vám jí líto.

Vše dokresluje Čapek všudypřítomnou ironií a vtipnými replikami, Darek Král již zmíněnou skvělou hudbou, Martin Chocholoušek dobovou scénou a Zuzana Krejzková velmi nápadnými a výstižnými kostýmy. Když už budete unaveni dramatičností, rozveselí vás režisér krátkými velmi vtipnými intermezzy.

magazin.cz

K čemu divadlo?
V inscenaci mimo jiné uvidíte naživo i Pavla Baťka, frajerského doktora Lukáše Beneše z Ordinace v růžové zahradě, a to v úplně jiném světle. Je nesmělý, dětinský a sladký. Další herci v dobře ztvárněných malých rolích jsou například Martin Davídek (z reklamy „…voní hezky“), Jana Bernášková (Bety z Ulice) nebo Jaroslav Kepka.

I já mám normálně úplně jiné zájmy, než poposedávat dvě hodiny na polstrované židli v divadle, ale tahle hra má určitě na to váš odpor k divadlu překonat. Lístek do „Vinohradského“ stojí 340 Kč a vinohradská divadelní scéna není tak zkostnatělá, jak se zdá.

Když už nic jiného, budete mít alespoň jedno malé plus k maturitě, protože Čapkovi se v této „životní“ zkoušce jednoduše žádný Čech nevyhne.

magazin.cz

Divadlo na Vinohradech, Karel Čapek - Věc Makropulos, režie: David Drábek j.h., dramaturgie: Martin Velíšek, scéna: Martin Chocholoušek j.h., kostýmy: Zuzana Krejzková j.h., hudba: Darek Král j.h., hrají: Daniela Kolářová, Jaromír Meduna, Filip Tomsa / Braňo Holiček j.h., Pavel Batěk, Jaroslav Kepka....

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 153