Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Richey James Edwards / foto: Shutterstock

Šílený kazatel prohlášen za mrtvého

Kytarista kapely Manic Street Preachers Richey James Edwards byl úředně prohlášen za mrtvého. Připomeňme si, že v jeho osobě se skrývá jeden z nejtragičtějších rockových příběhů 90. let.

magazin.cz
Manic Street Preachers vznikli v roce 1991 jako čtyřčlenná kapela, od začátku silně politicky (levicově) vyhraněná. Poskládali ji silné osobnosti, přičemž na kytaristu Richeyho Jamese byla od začátku upřena největší pozornost fanoušků.

Sebedestruktivní maniodepresivní zmučenec a vlastnoručně rozřezanou paží, který psal schizofrenické texty, s nimiž měla občas problém i samotná kapela.

V roce 1995 se měl společně se zpěvákem a kytaristou Jamesem Deanem Bradfieldem účastnit propagačního turné po USA, ale k tomu už nedošlo. 1. února toho roku za sebou nechal pokoj v londýnském hotelu a zaparkovaný automobil poblíž mostu Severn, takto oblíbené destinace všech sebevrahů. Od té doby ho nikdo neviděl, ač se občas v tisku objevovaly „zaručené“ informace, že byl Richie spatřen tu či onde.

V těchto dnech byl nebohý muzikant úředně prohlášen za mrtvého, ačkoliv jeho tělo nalezeno nebylo. Jeho rodina obdržela soudní příkaz, v němž se o něm hovoří už nikoliv jako o zmizelém, ale pravděpodobně mrtvém.

Před ním a po něm

magazin.cz
S kapelou natočil James tři alba, přičemž to poslední, na kterém se podílel – Holy Bible – patří k vrcholům tvorby Manics. Po jeho zmizení osiřelá trojice svou hudbu podstatně zjemnila a zpopovatěla, ale ostrý společensko-kritický náboj z textů nezmizel.

Nyní Manics chystají nové album, na kterém by se měly objevit Jamesovy texty.

„Čtrnáct let je uchováváme a nyní nastal čas, abychom je zhudebnili,“ vysvětlil baskytarista Nicky Wire a podotkl, že díky tomu se chystané album bude podobat právě zmíněnému majstrštyku Holy Bible.

Pracovní název zní Journal For Plague Lovers a vyjít by měla na jaře příštího roku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 101