Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cesta na Měsíc / foto: Intersonic

Let na Měsíc jako 3D nuda

I první let na Měsíc měl své mouchy, praví slogan filmu. A nejen let na Měsíc. Samotný film o té události má much víc než africké batole. A nejsou to žádné mušky jen zlaté, jsou to hnusné masařky...

Možná si tvůrci říkali, že je to přece jenom film pro děti a děti jsou nenáročné a spolknou všechno – ale i děti mají svou úroveň a tohle jim jícnem jen tak neprojde. (Tedy, pokud nepočítáme ty úplně malé děti, které nadchne jen to, že se před nimi něco hýbe... ale v tom případě s nimi nemusíte chodit do kina, stačí je posadit před lávovou lampu a máte vystaráno.)

Možná si tvůrci říkali, že když udělají film trojrozměrný, tak si diváci (vyzbrojeni dvoubarevnými brýlemi) jednorozměrnosti postav ani nevšimnou. Jenže odfláklá práce se pozná. I když je 3D.

magazin.cz

Triky na zabití
Film Cesta na měsíc je filmový ekvivalent bolesti zubů. A přitom původní idea scifisty přímo nadchne – třírozměrný příběh o prvním letu na Měsíc, do kterého jsou (kvůli dětskému publiku) připlácnuti dětští muší hrdinové. Jenže sotva skončí titulky a efektní průlet džunglí trav, nastoupí děs a hrůza.

Animace postav není sto let za opicemi, ale spíš sto let za prvoky. Toporné figury, osekané textury, minimum grimas – a to mluvíme jen o mouchách. Počkejte, až se na scéně objeví lidé. Ti vypadají a pohybují se tak, jako by už na Měsíci byli.

magazin.cz


A bude hůř

Ale budiž, to by se dalo odpustit, všichni to neumějí jako Pixar. Dal by se odpustit i jednoduchý děj, který vůbec nevyužívá much ve vesmíru, celá cesta je zábavná asi jako jízda autobusem do Horních Kotěhůlek, a za jedinou pidikrizi stojí zlí ruští agenti, kteří se zničehonic objeví za půlkou filmu a rozhodnou se škodit - kdyby byly aspoň zajímavé postavy a zábavné dialogy. Což je ale to největší peklo.

Člověk má pocit, že dialogy psal šestiletý příslušník kmene lovců lebek za pomoci pěti nalezených stránek z lovcolebkovsko-anglického slovníku. Něco tak stupidního se nevidí ani v pohádkách Zdeňka Trošky... a to už je co říct.

Aby byla trochu legrace, tak některé postavy mají svou děsně komickou vlastnost - třeba pořád jedí nebo omdlévají – kterou při každé možné chvíli předvádějí.

magazin.cz

Hlasy ze záhrobí
A zlatou korunu tomu dodává český dabing. Ono to ani v angličtině nemělo zrovna hvězdné obsazení: Tim Curry a Ed Begley jr. jsou přinejlepším třetí liga a Christopher Lloyd má svou slávu Návratů do budoucnosti taky už dávno za sebou – ovšem po dvou minutách české verze máte chuť narvat si skoby do uší a ukončit to utrpení. A počkejte, až začnou mluvit s veselým ruským přízvukem.

Ne, pokud budete chtít vidět nějaký příběh ve třech rozměrech, zkuste spíš nějaký dokument v Imaxu... nebo jděte na loutkové divadlo. Bude to o dost zábavnější.

P.S. Ač jsem silně proamericky zaměřený, tak tohle už i mně přišlo jako moc velká americká agitka... a o to víc mě překvapilo, že je film belgický. Měli by radši zůstat u pralinek.

magazin.cz


Cesta na Měsíc 3D, Fly Me to the Moon, Belgie 2008, 84 min. Režie: Ben Stassean. Hrají: Ed Begley jr., Tim Curry, Christopher Lloyd

Hodnocení: 2/10
V kinech od 15.1. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124