Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tajná válka / foto: Crew

Superpadouši útočí! Vyhlásili Tajnou válku

Zní to jako nesmysl: Tajná válka. Ale není. A úplně nejtajnější je pro ty, kteří v ní bojovali...

Když jste superhrdina, musíte si na ledacos zvyknout. Že se po vás každou chvíli bude požadovat záchrana světa, že se budete převlékat častěji než manekýna a že na vás superpadouši budou útočit bez obvyklé výzvy: „Sundej si brejle, srabe!“

Kdo po nich jde?
Fajn, týpci jako Spider-Man, Daredevil nebo Wolverine jsou s tím srozuměni. Jenže když se ty útoky začnou dít v jednu dobu a padouši jsou přitom oděni a vyzbrojeni výbavou, na kterou by se podle svého nepřiznaného daňového přiznání neměli vůbec zmoct, začne to klaďasům být podezřelé.

magazin.cz
Bohudík – nebo spíš bohužel – jediný, kdo ví něco o tom, proč se tohle všechno děje, je jednooký šéf nadnárodní bezpečnostní organizace S.H.I.E.L.D. Nick Fury, který je přesně tak záhadný jako schopný, i když se to často někomu z mocných nehodí do politického krámu. A tak se kvůli supertajným událostem nedávné historie začne schylovat k superveřejné válce těch-občas-ne-až-tak-úplně-hodných proti těm-najednou-ještě-zlejším-a-nebezpečnějším.

Superhrdnincký superpříběh
Těsně před loňskými Vánocemi vydaný komiks Tajná válka budí už od pohledu úctu a obdiv: do působivého přebalu zahalený svazek v pevných deskách a s všitou záložkou. Otevřete-li jej, objevíte nejen precizní kresbu Gabriela Dell’Otta tónovanou do temných barev, které ladí s atmosférou, ale i spoustu bonusů a doplňků.

Mistr dialogů Brian Michael Bendis totiž prošpikoval svůj příběh záznamy výslechů a telefonních rozhovorů, výpisy z databází superhrdinů i superpadouchů a v neposlední řadě také soukromými úvahami prvního muže světa (a ne, není to americký prezident) Nicka Furyho. A to nepočítám vlastní komiks, který vypráví neveselou historii s tajemstvím, napětím a gradujícím vyvrcholením.

Tajná válka tak nabízí o něco víc než spousta jiných komiksů: s dobrým příběhem a přitažlivou kresbou si zakoupíte svazek, který bude ozdobou vaší knihovny. A tak to má, alespoň občas, být.

Tajná válka. Scénář: Brian Michael Bendis. Kresba: Gabriele Dell’Otto. Překlad: Štěpán Kopřiva. Vydala Crew s.r.o., Praha 2008, 246 str., 699 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29