Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cesta kolem světa za 80 dní / foto: Mindok.

Zkuste si objet svět. Za hodinu!

Cesta kolem světa za 80 dní - kdo by ten příběh neznal alespoň z nějakého filmového či seriálového zpracování. Nyní máte možnost si cestu Philease Fogga vyzkoušet sami.

Deskové hry už nějakou dobu dobývají svět. Možná o něco nenápadněji než hudební hvězdy či osobní internetové stránky, o to však úporněji. Starší generace si možná vzpomenou na hry typu Z pohádky do pohádky či Loupežníci, avšak mohou na ně zase klidně zapomenout (či nostalgicky vzpomínat dál, to podle nátury); moderní hry jsou každopádně úplně o něčem jiném, než je chození po plánu odnikud nikam a modlení se, aby vám na kostce padlo zrovna to správné číslo. A protože nabídka je velmi široká, začněme od něčeho jednoduššího.

Lodí i letadlem...
Úkol objet svět za osmdesát dní či méně pochopí i děcko. Stejně tak skutečnost, že se k tomu používají karty vlaků a lodí, kterými se máte postupně dostat z Londýna přes devět destinací zase zpátky.

Obrázky na herním plánu vám naznačí, které dopravní prostředky můžete / musíte použít, a je pouze na vás zkombinovat je tak, aby vám cesta zabrala co nejméně dní. Tady totiž platí, že vyhrává ne ten, kdo je první v cíli, ale kdo byl lepší taktik a komu aspoň trochu přálo štěstí. (Na druhou stranu je pravda, že ten úplně poslední to taky příliš nerozsekne.)

Dobré i zlé víly...
Na cestě vám pomáhají bonusy v podobě slona či balónu, naopak škodí zpoždění a bouře. Ke slovu přijde i příznačně černá figurka detektiva (čtenáři vědí, že se jmenuje Fix), jejímž prostřednictvím vám mohou škodit protihráči. Karty i hrací plán jsou vyvedeny ve stylových obrázcích, které potěší každého, kdo má alespoň trochu v oblibě atmosféru starých verneovek a koloniální Anglie.

Jak už bylo řečeno, hra je vcelku jednoduchá - i když rozhodně ne primitivní - a naučení pravidel vám nezabere příliš mnoho času. Nabízí tu správnou směs svižnosti, napětí, náhody a dobových rekvizit, abyste ji bez obav mohli vytáhnout ze skříně kdykoliv, kdy se s několika přáteli potřebujete na hodinku až dvě zabavit. O hrách, na které je i celý víkend málo, si povíme zase někdy jindy.

Cesta kolem světa za 80 dní. Autor: Michael Rieneck. Počet hráčů: 2 – 6, doba hry: 40 – 70 minut. Distributor Mindok. 730 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90