Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Wolverine - Hulka / foto: Shutterstock

Wolverine: povinná četba, přednáška první

Přišli jste domů z kina a zjistili, že nemáte do čeho píchnout? Wolverinova komiksová historie je bohatá, tak sáhněte po některém z českých titulů.

Wolverine a Hulk
Logan havaruje s letadlem kdesi v zasněžené oblasti. Ihned poté, co se vyhrabe z trosek, ho najde přechytralá holčička v růžovém pyžamu, která dokáže jen tak mizet a zase se objevit nebo se doslova přemisťovat do nejrůznějších předmětů.

magazin.cz
Sedmiletá Po vysvětlí zmatenému hrdinovi, že s tatínkem také havarovali a zadržují dech pod hladinou nedalekého jezera. Zmíní se o strýčkovi, který jim pomůže. Logan holčičku následuje, ale netuší, že její strýček rád používá věty typu „Hulk se nechce uklidnit. Hulk tě chce rozdrtit blbým ledem.“

Rvačky Wolverine a Hulka jsou klasika. Malá postava zarputilého Kanaďana vznikla přímo v sérii Incredible Hulk, poprvé se objevil v čísle #180. Psal se rok 1974.

O téměř 30 let později stvořil Sam Kieth svéráznou poctu. Šílenou, překvapující, geniální. Wolverine v podání Sama Kietha chvílemi vypadá, jakoby zrovna vypadl z obálek Zeměplochy, připomíná nemotorného čaroděje. Jindy se ale přihlásí ke své coolovosti a těžko od jeho pózování odtrhnete oči. Kieth střídá výtvarné styly, bitky střídá s naivně dětským humorem. A vkládá do komiksu tolik energie, že by to vesmírné lodi Enterprise vystačilo na stovky warpů.

Wolverine a Hulk, scénář a kresba Sam Kieth, překlad Viktor Janiš, vydal Netopejr a Crew s.r.o., Praha 2005. 96 stran, 249 Kč

Comicsové legendy

magazin.cz
Edice Comicsové legendy představuje slavné hrdiny Marvelu, jako je Spider-Mana nebo X-Meni. Wolverine si v nich zahostoval už pětkrát. Černobílé příběhy se nostalgicky vrací do osmdesátých a devadesátých let, kdy o sobě záporáci stále mluvili ve třetí osobě, scénáristé psali lehkou rukou a přemýšlením si příliš hlavu nelámali (což je společný prvek s filmem).

V desítkách příběhů, které už v edici CL vyšly, se objevují nejrůznější protivníci i souputníci ze světa Marvelu (Sabretooth, Hulk). V hlavě nejvíc utkví bizarní postavy, třeba chlapík navlečený v kostýmu žraloka nebo holič Adolfa Hitlera. Na druhou stranu se autoři pouštěli do pořádné akce, jako když Wolverine vyskakuje z letadla a v pádu svými drápy rozřezává nepřátelské letouny.

Kulisou je fiktivní asijský ostrov Madripoor, kde se to hemží mafiány, pašeráky a dalším plevelem kriminálního podsvětí. Wolverine nenosí oblek, zato má pásku přes oko a říká si Patch. V zatím poslední knize se zaplete s členy yakuzy a retrospektivně se zúčastní druhé světové války. Pátá kniha je skvělou příležitostí jak naskočit do rozjetého vlaku, protože se v ní představují noví tvůrci a začíná delší příběhová linie, která sahá až do Japonska.

Comicsové Legendy 17: Wolverine 5, scénář Larry Hama, kresba Marc Silvestri, překladatel Marti D. Antonín, vydal Netopejr, Praha 2009. 156 stran, 219 Kč

Pokračování příště…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30