Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bob Dylan / foto: Shutterstock

Bob Dylan putuje napříč časem

Jaká je nová deska Boba Dylana Together Through Life?

Legendární bard oslavil 21. května tohoto roku již své osmašedesátiny, ale jednoznačně stále s věkem zraje. V poslední době rozhodně netrpí nadprodukcí, zato je každý jeho nový počin skutečnou lahůdkou. Naposledy bodoval v roce 2006 s platinovým albem Modern Times, teď se hlásí s novinkou, již šestačtyřicátým řadovým opusem Together Through Life, která sice zrovna nehýří novátorskými pokusy, ale dokazuje právě umělcovu nadčasovost.

magazin.cz
Již obal navozuje atmosféru návratu v čase. Na přední straně je fotografie Bruce Davidsona z roku 1959, kde se muchlují členové brooklynského gangu na zadním sedadle automobilu, a na zadní straně snímek slavného českého fotografa Josefa Koudelky z poloviny šedesátých let minulého století, zachycující rumunskou romskou kapelu.

Hudba samotná vychází především ze zemitého blues, ale není rozhodně smutná, je spíš jakýmsi drsným pohlazením po duši. Chraplavý hlas tu mnohdy doplňují mandolíny, steelkytara, bendžo či trubka, které podtrhují retrostyl plynoucí v poklidném tempu. Není ostatně asi náhodou, že si jednu melodii Bob přiznaně „vypůjčil“ částečně od věhlasného bluesmana Willieho Dixona. Je tu cítit určitá nostalgie, ale zároveň i životní energie.

Jako první napsal loni Dylan skladbu Life Is Hard pro film La Vie En Rose francouzského režiséra Olivera Dahana, ale ani ona není tklivým povzdechem, ale spíše suchým konstatováním. Album nemá vysloveně slabé místo, každá píseň by se mohla díky své silné melodii stát hitem, ale to není skladatelova ambice.

Každopádně nejde o nějakou podbízivost, ale skutečně procítěné kompozice. Mezi ty nejlepší patří předposlední I Feel A Change Comin´ On. A pak přichází katarze v podobě It´s All Good, která má skutečně očisťující účinek a dodá vám optimismus do života.

Bob Dylan: Together Through Life, Sony Music, 10 skladeb, 45,5 minuty

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 28