Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Megaknihovna do dlaně. Pro všechny knihomoly

Jste stejně jako většina českého národa knihomolové? Už na to nepotřebujete poličky ani knihovničky. Pořiďte si čtečku!

Technika pokročila a stejně jako kdysi bylo rádio přebito televizí nebo kazety CD nosiči, začal v 90. letech vznikat elektronický papír. Ti nejpodnikavější už dávno začali číst v počítači nebo v mobilním telefonu, ale taková kniha o 800 stranách přečtená na kompu vás leda tak připraví o zrak.

ePaper nebo chcete-li elektronický papír je technologie na způsob magnetické tabulky, kterou všichni známe z dětství a která oproti počítačům nebo mobilům nesvítí. 85 % čtenářů, kteří takto číst už vyzkoušeli, tvrdí, že ePaper je adekvátní náhradou klasického papíru.

magazin.cz

V Česku se elektronické čtečky zatím neprodávají, protože je problém se servisem, ale již během několika měsíců začnou. Tzv. eReader vydrží nabitý až 3 týdny, protože energii využívá pouze na „otáčení“ stránek, na jedno nabití jich dokáže otočit až 8000.

Elektronické knížky pro svou čtečku byste měli od září najít na www.gutenberg.cz. Gutenberg je projekt, který vznikl v 70. letech v Americe a na kterém si budete moci zakoupit eknihy v Češtině v cenové relaci od 49 do 149 Kč – záleží na provedení. V současné době už běží jeho zkušební verze.

Ve světě je gigantem na trhu s elektronickými knihami portál Amazon se svými 240 000 dokumenty, v ČR se jím snad stane právě Gutenberg. Zatím na něm najdete několik set knih zdarma, které přidali uživatelé a dobrovolníci. Od září by na něm však podle slov vedení měly být i horké knižní novinky, speciální edice knih například i s podpisem autora apod. To vše si budete moct koupit SMSkou.

magazin.cz

Cílem projektu Gutenberg je nabídnout v nejbližší době na svém portálu 5000 knih k zakoupení a 3000 knih zdarma. Bude zde také místo pro díla amatérů nebo pro studentské čtivo pod hlavičkou digitální třída.

Slušné čtečky, které budou k dispozici na českém trhu, budou stát v rozmezí od 6000 do 16000 Kč. Vypadá to, že většina českých nakladatelů i vydavatelů je na tento revoluční krok připravena, tak se připravte i vy!

magazin.cz

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83