Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stáhni mě do pekla, / foto: HCE

Nechte se stáhnout do pekla!

Horory se poslední dobou dělí na drsné a ještě drsnější. Čím blíž snuff filmu, tím líp... a jediným únikem jsou japonské snímky se strašidelnými holčičkami. Přesto se občas stane zázrak a vznikne něco nového...

Evil Dead! Komu se při vyslovení těchto dvou slov rozlil po tváři spokojený úsměv, ať si rozhodně nenechá ujít nový film Sama Raimiho Stáhni mě do pekla. Film, kterým se Raimi, po dlouhém manželství se zazobaným superhrdinským filmem, vrátil ke své dětské lásce - „béčkovému“ hororu.

magazin.cz

Návrat do lesů
Pravda, vracet se k dětským láskám je riskantní počin - některé z nich stihly pořádně zchátrat a ve faldech na břiše by se jim mohla schovávat motostřelecká brigáda, ale tahle dětská láska ne. Tahle je stále stejně sexy. V době co nejbrutálnějších hororů je návrat do let osmdesátých osvěžující jako vychlazený red bull uprostřed saharské pouště.

Mix klasického přímočarého hororu, do kterého se bez zaklepání derou zběsilé komediální scény – aniž by jedno druhé rušilo. Chvíli budete řvát hrůzou a chvíli smíchy... a mezitím budete vzpomínat na Evil Dead. Ostatně, na Evil Dead II se sám režisér hodně odkazuje – ať už podobně brutálními vtípky, nebo i stylem záběrů.

magazin.cz

Neštvěte Romy
Děj sám o sobě je jednoduchý. Hrdinka naštve cikánskou vědmu a ta jí prokleje. Hrdince zbývají tři dny do chvíle, než jí kozí démon Lamia stáhne do pekla. Tři dny plné hrůzy, přízraků, krve, slizu, kozlů, seancí... a očí vystřelujících z očních důlků.

Je fakt, že Raimiho smysl pro humor by se rozhodně nedal označit za intelektuální – ale v kombinaci se stísňující atmosférou jsou ty až infantilně eklhaftózní fórky neskutečně účinné.

(Pokud úvodní utkání s babkou nedostane cenu MTV za nejlepší souboj, tak je porota zmanipulovaná).

magazin.cz

Vrátíme se do pekel?
Ano, ke konci už to zvracení všeho možného začne být lehce monotónní a napětí ve finále trochu ruší fakt, že vám už před patnácti minutami docvakla finální pointa a tudíž víte, k čemu to všechno povede... ale přesto z filmu člověk odchází s hřejivým pocitem u žaludku, že někdy člověk opravdu může vstoupit dvakrát do téže řeky, a že je ta řeka pořád fajn.

A když dvakrát, tak proč ne třikrát? Sice film vypadá dost uzavřeně, ale to koneckonců vypadal první Evil Dead taky – a jak se to pěkně rozjelo. A co nějaký crossover? Koneckonců, kdo by byl lepší na likvidaci kozloidních démonů než piloruký Ash?

Stáhni mě do pekla, Drag me to Hell, USA 2001, Režie: Sam Raimi, Hrají: Justil Long, Alison Lohman, David Paymer

Hodnocení: 8/10
V kinech od: 18. 6. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 252