Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Avatar / foto: repro youtube.com

Zapomeňte na Titanic, teď je tu Avatar

Největší revoluce ve filmu posledních let – to je Avatar. Podívejte se na ukázku.

James Cameron se svými jedenácti Oscary v roce 1998 za velkofilm Titanic rozhodně namlsal. Od té doby o něm není zas tak moc slyšet, točil jen podmořské dokumenty a působil jako producent. Teď ovšem chystá velký návrat!

Revoluce knematografie
Avatar – označení podoby, kterou na sebe brali indičtí bohové, když sestupovali na zemi, označení pro nová těla mágů, název nového Cameronova filmu. Je příznačný nejen proto, že mysl hlavní postavy bude ve snímku vtělena do mimozemšťana, ale také proto, že Cameron použil zcela novou technologii pro výrobu filmů.

Jeho nový snímek, smyšlený příběh na pomezí sci-fi a fantasy z neznámé planety, je natočen celý ve 3D, kdy hrané sekvence (používá techniku světelných bodů umístěných na speciální kombinézy herců, jejíž „předpotopní“ verzi použili filmaři při výrobě Glooma v Pánovi prstenů) představují pouhých 40 %. Zbytek je natočen virtuální kamerou, která dává tvůrcům nové a takřka neomezené možnosti.

Pohádková planeta
Hlavní hrdina je mariňák ze Země, ale jeho nadřízení chtějí získat novou planetu, proto jej přenesou do mimozemského těla rasy Na´vi. Scénář měl dvě stě stránek, a tak se dá očekávat, že se bude jednat o velkolepou podívanou, která si s Titanicem nezadá ani na délce. Jinak bude ale zcela odlišná.


James Cameron totiž přichází s revolucí v kinematografii. Nová technologie nechá daleko za sebou to, co znáte z třírozměrných projekcí. Po pouhých pár minutách, jak tvrdí ti, kteří už měli štěstí vidět v kině patnáctiminutovou ukázku, ztratíte pojem o realitě a prakticky se ocitnete na cizí planetě (co na tom, že je trochu pohádková a připomíná počítačovou hru).

Překvapení před filmem
Na internetu je i přes to, že film bude mít premiéru až v prosinci, k vidění dvouminutová ukázka, ale ta se nedá se zážitkem v kině se speciálními brýlemi vůbec srovnat. Cameronovi to ale bylo jasné, a tak přišel s dalším originálním řešením. V 58 zemích světa promítá náhodně před různými filmy patnáctiminutovou ukázku z Avatara. Ano, patří mezi ně i Česká republika.

Kina zatím neuvádějí, před kterými filmy ji můžete vidět, a tak se vždy jedná o velmi příjemné překvapení. Zjevný cíl nalákat co nejvíce lidí je sice průhledný, ale funguje dokonale. Kdo projekci zažil, na celý film rozhodně také půjde. 18. prosince není za tak dlouho.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 102