Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Metallica / foto: Archiv

Vědecky dokázáno: Metallica dělá hudbu pro opice

Američtí vědci si vzali do parády tamaríny, což jsou jihoameričtí primáti, přišli na jednu velmi zajímavou věc. Tenhle druh opic má kromě zvuků vlastního druhu velký interes o hudbu Metallicy.

Přišli na to Charles Snowdon z univerzity ve Wisconsinu a David Teie v Marylandu. Chtěli zjistit, jestli jsou opice schopny vnímat hudbu a podle toho přijít na to, kde se v člověku vzala schopnost vnímat harmonický sled tónů.

K tomuto účelu složili hudební úryvky zkombinované ze zvuků, které tamaríni vydávají. Na tyto ukázky opice zareagovaly celkem dle očekávání. Během poslechu se nechovaly nijak neočekávaně, ale ihned po odeznění reagovaly přesně podle situace, z níž záznam pocházel. Pokud tedy obsahoval strach nebo varovné výkřiky, byly opice k neutišení a reagovaly rozrušeně.

Uklidňující účinky
Pak jim vědci zkoušeli pouštět úryvky rockových skladeb, které ale opy nechaly chladnými. Nerozvášnil je ani smyčcový koncert, ani metalový nářez od Tool nebo Nine Inch Nails. Jen na jednu věc primáti zareagovali, totiž na Of Wolf And Man od Metallicy. Jejich reakce byla ale opačná, než vědci předpokládali – místo aby se zvířata rozdováděla, zklidnila se.

Objev jistě pozoruhodný, ale i tak došel Snowdon k názoru, že by se měla omezit praxe pouštění lidské hudby zvířatům v Zoo. „Proč by měl zrovna tamarín považovat naši hudbu za uklidňující. Já opičí hudbu pokládám za docela nepříjemnou,“ prohlásil.

Evidentně neslyšel o tzv. Pláničkově metodě, kdy jsou dojnicím pouštěny za účelem zvýšení produkce mléka jejich oblíbené hudební kousky.

A pokud jde o Metallicu, možná by mohla zauvažovat o tom, na jakého posluchače směřovat svou eventuální další desku. Pohled na rozvášněný opičí kotel přímo pod pódiem by byl jistě zážitkem nad jiné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 169