Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Transmetropolitan: Zpátky v ulicích / foto: Crew & BBart

Fakt děsně nesnesitelnej pisálek

Slezl z hory a hlásá pravdu. Mojžíš? Nikoliv – novinář Spider Jerusalem.

Zvolení prezidenta glosoval článkem, který netvořilo nic jiného než slovo 'kurva' napsané osm tisíckrát za sebou. Čtyři roky nesouložil, což je taková doba, že teď už ho sex děsí. Svůj klid ve vile jistí zbraňovými systémy a ebolovou bombou. … Jenže teď ho dohnaly sliby a neuváženě podepsané smlouvy a Spider musí opustit svůj malý ráj a slézt do pekla – do Města, zpátky ke své novinářské profesi.

Píše se blíže neurčená budoucnost v blíže neurčeném městě a Spider – taková komiksová noční můra Jiřího Paroubka – se znovu pouští do práce. Ťuká zprávu z centra vzpoury lidí zčásti přeměněných na mimozemšťany, vytáčí prezidenta, ale také se celý den (!), bez oddechu, bez odpočinku, kouká na televizi.

magazin.cz
Jak už to u podobných postav bývá, budete jej milovat či nenávidět, ale určitě ne ignorovat. Kdo se cítí být futuristickou verzí rebela bez příčiny a líbil se mu Klub rváčů, ten ocení Spiderovu holou lebku a nápady, co se pod ní líhnou. Pokud ovšem milujete hrdiny jdoucí za konkrétním cílem přes mrtvoly (včetně té vlastní), jako třeba Marv ze Sin City, asi vám bude trochu vadit, že Jerusalem neustále mluví o pravdě, aniž by ji odněkud tam zvenku pozval dovnitř.

Hledání hranic
Komiks Transmetropolitan, o jehož prvním svazku souborného vydání je tu řeč, se může každopádně honosit tím, že scenáristická kapacita Warren Ellis i kreslíř Darick Robertson se do jeho tvorby pokládají s nasazením podobným tomu Spiderovu. Ellis si vymýšlí fóry a fórky, které Robertson zpodobňuje s chutí nevídanou, přičemž ještě zvládá brilantně kreslit obličeje grimasící se velmi věrohodně, ale přesto neuvěřitelně. (Věřím, že se najde dost lidí, kteří by Jerusalema zabili jen pro to, jak vypadá.) (A já bych se přidal.)

Ať už se cítíte být členem kterékoliv z výše uvedených skupin, přečtěte si alespoň tenhle první díl. Když pro nic jiného, tak pro tu zkušenost, kam až sahají hranice komiksu a novinařiny.

Transmetropolitan: Zpátky v ulicích. Scénář Warren Ellis, kresba Darick Robertson. Překlad Darek Šmíd. Obálka neuvedena. BB art + Crew, Praha 2009. 144 str. 349 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18