Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Simpsonovi: fakta, která jste neznali

Slavný seriál slaví dvacáté narozeniny.

Simpsonovi jsou opravdu zvláštní rodina. Je tam líný táta Homer, který za vrchol blaha považuje opíjení se před televizí a využívání nehynoucí lásky ženy Marge. Je tu spratek Bart a dcera Lisa, která všechno ví. A je tu samozřejmě i Maggie, která nemá v hlavě nic kromě svého dudlíku.

Tvůrcem je příležitostný šofér
Přesto přese všechno lidé seriál Simpsonovi milují a existuje jen naprosté minimum těch, kdo by o něm nic nevěděli. Snad každý nějakou tu epizodu viděl – a většině se líbila.

Tento seriál se svébytným a na aktuální témata reagujícím humorem je nejúspěšnějším a nejdéle běžícím animovaným seriálem všech dob.

17. prosince pak hrdinové ze Springfieldu oslavili své dvacáté narozeniny. A jsou stále nestoudní, drzí a anarchičtí jako vždy.

Když byl nezaměstnaný tvůrce komiksů a příležitostný řidič Matt Groening v polovině osmdesátých let požádán, aby vytvořil kreslené příběhy postaviček, mělo jít jen o stafáž do zavedené televizní show.

Jenže postavičky s obříma očima a velkým předkusem se staly tak populární, že z nich stanice Fox udělala vlastní seriál.

Existuje encyklopedie Simpsonů

Animovaná show pro dospělé, která běží v hlavním vysílacím čase. To se před premiérou Simpsonových 17. prosince 1989 nikdy nestalo. Mimochodem, bylo to krátce poté, co se u nás zhroutil komunismus.

Byl to experiment, který nemusel vyjít. Jenže vyšel. A trvá už takřka 450 epizod. Pro miliony lidí ve více jak devadesáti zemích světa formují právě Simpsonovi obraz Ameriky.

Na světě je bezpočet fanklubů a dokonce existuje takzvaná Simpsonspedia, tedy encyklopedie ve stylu Wikipedie. Na motivy seriálu bylo vytvořeno neuvěřitelné množství doplňkových produktů, včetně triček, videoher, sladkostí nebo dokonce nudlí. V Americe existuje několik specializovaných „simpsons“ obchodů.

Společnost Fox odhaduje, že na seriálu vydělala 2,5 miliardy dolarů, a to bez celovečerního filmu z roku 2007, který utržil dalších 527 milionů dolarů.

Přehlídka celebrit
Nejrůznější komentátoři se snaží rozlousknout jádro úspěchu tohoto seriálu, který se líbí jak dětem, tak dospělým, což se stává opravdu zřídkakdy.

Sám Groening tvrdí, že jeho mottem je zábava a zkáza. Seriál útočí na vše, co americká střední vrstva bere za své. Politici v Homerově světě jsou zkorumpovaní, učitelky se nestarají o své žáky a jeho šéf v atomové elektrárně je ďábelským kapitalistou.

Seriál se sem tam nevyhne ani kontroverzi, což jeho popularitu ještě zvyšuje. Elity kritizují nejrůznější morální poklesky, jako když Homer říká přilétnuvším mimozemšťanům: „Neberte si mě. Mám rodinu a děti – vemte si je.“

Seriál získal kromě dalších, méně známých, také pětadvacet cen Emmy za televizní zábavu a v roce 2000 se dočkal vlastní hvězdy na chodníku slávy v Hollywoodu.

Světové celebrity stojí frontu na to, aby se mohly v seriálu objevit. Podařilo se to například Bonovi, Micku Jaggerovi, Billu Clintonovi, Stephenu Hawkingovi, Liz Taylorové či Meryl Streepové.

Král popu Michael Jackson dokonce napsal Bartův hit z roku 1990 jménem „Do the Bartman“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 147