Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Harry Potter a Relikvie smrti - 1. / foto: Shutterstock

10 nejnadupanějších filmů roku 2010! Těšte se!

Potter, Stmívání, Iron Man, Princ z Persie nebo superhrdina, který má nakopávání zadků přímo ve jméně. Bude to zkrátka souboj titánů.

Prokletý ostrov
Premiéra: 25. 2. 2010
Režisér: Martin Scorsese Další filmy: Letec, Skrytá identita, Gangy New Yorku, Mafiáni, Casino, Taxikář, Mys hrůzy, Zuřící býk, New York, New York
Hráči: Leonardo DiCaprio, Michelle Williamsová, Mark Ruffalo, Ben Kingsley

Klasik Martin Scorsese se deset let po Počítání mrtvých opět vycachtá v nadpřirozených vodách. Do filmových políček převedl knihu od Denise Lehanea, podle které vznikl i komiks, ale Scorsese se drží literární předlohy.

Svého nového dvorního herce DiCapria, tentokrát v roli detektiva, pošle do psychiatrické léčebny pro kriminálníky. Jeden z nich se za záhadných okolností ztratil, na ostrově začíná strašit a navíc se blíží bouře, která nenechá kámen na kameni.


Alenka v říši divů
Premiéra:
4. 3. 2010
Režisér: Tim Burton Další filmy: Karlík a továrna na čokoládu, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Mrtvá nevěsta, Ospalá díra, Batman, Střihoruký Edward, Beetlejuice
Hráči: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Michael Sheen, Helena Bonham Carterová, Anne Hathawayová

Režisér s jedinečným viděním světa se pustil do adaptace jednoho z nejklasičtějších a nejcitovanějších děl klasické literatury, jakým bezesporu je Carrollova Alenka v říši divů.

Do hlavní role obsadil zatím neznámou dvacetiletou dívku, jinak je tu ale superstar Johnny Depp v roli Kloboučníka nebo Burtonova manželka Helena Bonham Carterová jako Srdcová královna.

Se stylizací a digitálními efekty se nešetří, tak aby ho do téhle přebarvičkované nory vůbec někdo následoval.


Trailer:

Souboj titánů
Premiéra:
8. 4. 2010
Režisér: Louis Leterrier Další filmy: Utržený ze řetězu, Kurýr 2, Neuvěřitelný Hulk
Hráči: Sam Worthington, Gemma Artertonová, Mads Mikkelsen, Liam Neeson, Danny Huston, Ralph Fiennes

Dlouho jsme se na tenhle remake dívali skrz prsty. Původní Souboj titánů zanechal v mladistvých jedincích vzpomínky na dětství a okouzlení efekty, které místo jedniček a nul spoléhaly na poctivé loutkové řemeslo.

Pak ale přišel první nabušený teaser, štíři bubnující do rytmu a naštvaný Sam „Avatar“ Worthington… A Souboj titánů rázem patří k nejočekávanějším blockbusterům roku, protože i díky následujícímu traileru jsme si ještě nestačili zacvaknout čelist zpátky na místo. Trochu strašidelně působí fakt, že se film na poslední chvíli předělává do 3D.

Trailer:


Kick-Ass
Premiéra:
16. 4. 2010
Režisér: Matthew Vaughn Další filmy: Po krk v extázi, Hvězdný prach
Hráči: Aaron Johnson, Nicolas Cage, Chritopher Mintz-Plasse, Mark Strong

Předlohou filmu Kick-Ass je stejnojmenný komiks od Marka Millara (Wanted). Hlavním hrdinou je úplně obyčejný kluk a fanda do komiksů, který se jednoho dne rozhodne, že když neexistuje Spider-Man ani Superman, vezme spravedlnost do vlastních rukou… a obušků.

Millar zasadil Kick-Ass do našeho světa, hrdina si tak získává popularitu na YouTube a sociální síti MySpace, přes kterou ho lidé žádají o pomoc.

Kick-Ass je jeden z nejprovokativnějších, nejbrutálnějších a nejzábavnějších komiksů posledních let. Snad se něco vešlo i do filmu, protože ten má obrovský potenciál proniknout do popkultury a být pro superhrdiny tím, čím je Pulp Fiction pro gangstery.

Trailer:


Iron Man 2
Premiéra:
29. 4. 2010
Režisér: Jon Favreau Další filmy: Ranaři, Vánoční skřítek, Zathura, Iron Man
Hráči: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Samuel L. Jackson, Scarlett Johanssonová, Gwyneth Paltrowová, Don Cheadle, Sam Rockwell

Další komiksová adaptace, ovšem bez rozbouřených hormonů. Hvězdně obsazený sequel přivede na plátno nové postavy z marvelovských příběhů – Scarlett se promění v chodící reklamu na latex jménem Black Widow, Don Cheadle oblékne zbroj War Machina.

Sám Tony Stark (Downey) si užívá dvojího života, který nemusí maskovat skrytou identitou, ale idylka brzy skončí. Objevuje se průmyslový konkurent (Rockwell) i ruský vědec (Rourke), kteří Iron Manovi maximálně zavaří.

Trailer:


Princ z Persie: Písky času
Premiéra:
27. 5. 2010
Režisér: Mike Newell Další filmy: Harry Potter a Ohnivý pohár, Krycí jméno Donnie Brasco, Bláznivá runway, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Úsměv Mony Lisy
Hráči: Jake Gyllenhaal, Gemma Artertonová, Ben Kingsley, Alfred Molina

Filmový svět už poznal, že režiséři malých filmů a dramat o mezilidských vztazích obstojně unesou i rotační kulomet, vesmírné blastery nebo obouruční meče. Mike Newell je výjimka, jeho díl Harry Pottera je asi nejslabším v sérii. Přidejte k tomu prokletí herních adaptací, které většinou končí zapomenuté a brečící někde v koutku pro dementní sirotky.

Tahle adaptace se bude muset spolehnout hlavně na produkci Jerryho Bruckheimera a Jakea Gyllenhaala. Držíme palce, protože Mechnerův Princ z Persie si zaslouží královskou péči.

Trailer:


Toy Story 3D
Premiéra: 17. 6. 2010
Režisér: Lee Unkrich Další filmy: Toy Story 2, Příšerky s.r.o., Hledá se Nemo
Hráči: Tom Hanks, Tim Allen, Michael Keaton, Whoopi Goldbergová, Timothy Dalton

Kdo dnes není trojrozměrný, jako by nebyl. Tahle mánie už postihla i borce z Pixaru, takže nový díl Toy Story nemá jen přídomek 3, ale také D. Na druhou stranu bychom se neměli bát, že zrovna tvůrci Aut, Vall-Iho nebo hledaného Nema začnou sázet na laciné efekty a zapomenou na poutavé příběhy, které okouzlují děti i dospělé.

Trailer najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=JcpWXaA2qeg

Twilight Sága: Zatmění
Premiéra
: 1. 7. 2010
Režisér: David Slade Další filmy: V pasti, 30 dní dlouhá noc
Hráči: Kristen Stewartová, Robert Pattinson, Ashley Greneová, Taylor Lautner, Bryce Dallas Howardová

Twilight alias Stmívání stojí za to už jen z jediného důvodu – kvůli zdejší recenzi a následné diskusi. To je vždycky událost, na kterou se celý rok vzpomíná. Možná tentokrát ale nebudou komentáře tak plamenné, ságu vzal do rukou talentovaný David Slade, který ještě nenatočil špatný film, a upírský thriller 30 dní dlouhá noc je dokonce lepší než původní komiks (pravda, tam to nebylo tak těžké).

Trailer:


Počátek
Premiéra:
22. 7. 2010
Režie: Christopher Nolan Další filmy: Batman začíná, Temný rytíř, Insomnia, Memento, Dokonalý trik
Hráči: Leonardo DiCaprio, Ellen Pageová, Cillian Murphy, Marion Cotillardová, Michael Caine, Joseph Gordon-Levitt

Existují dnes originální filmy? Na to máme jen jednu odpověď: Christopher Nolan. Ještě nedokázal natočit ani průměrný film, všechny byly při nejmenším výborné. Britský režisér ohýbá žánry, divácká očekávání a ve sci-fi thrilleru Počátek i lidskou mysl.

Je dost těžké určit, „o čem“ to vlastně bude. Popravdě spoléháme na neuvěřitelně stylové obsazení a trailer, který během dvou minut odpálí takovou nálož filmařských nápadů, že by většině jiných filmů vystačila na celou stopáž. A ještě bychom je za to chválili.

Trailer:


Harry Potter a Relikvie smrti, 1. část
Premiéra:
18. 11. 2010
Režisér: David Yates Další filmy: Harry Potter a Fénixův řád, Harry Potter a Princ dvojí krve
Hráči: Daniel Radcliffe, Emma Watsonová, Rupert Grint, Helena Bonham Carterová, Alan Rickman

Brýlatý kouzelník (existuje větší klišé, jak začít text o Potterovi?) utíká vstříc dospělosti. Bičován režií David Yatese si vypracoval polohu, ve kterého ho berou vážně děti, dospělí i (ne)vděční teenageři.

Herci odrostli kouzelnickým hábitům, příběh notně potemněl a konečný souboj s přisluhovači Voldemorta ještě nikdy nebyl tak blízko. Vyvrcholení ale nebude stoprocentně uspokojivé, druhé části posledního dílu se dočkáme až v roce 2011.

Trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85